Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Så håller du tungan fräsch och frisk

Tungan är en inte en oväsentlig del av din munhälsa. Ibland kan en ofräsch tunga leda till dålig andedräkt och vissa fall kan den vara ett tecken på att du har andra hälsoproblem. Här går vi igenom hur du ska göra för att hålla tungan fräsch och frisk,

Det vanligaste tecknet på att tungan inte är i toppform är att det uppstår en vit beläggning på den. I de flesta fall är detta ett tecken på dålig munhygien – men det kan även vara ett tecken på något betydligt allvarligare. En vit beläggning på tungan kan dyka upp i alla åldrar, från spädbarnsåldern till livets slut. Det bör alltid kontrolleras så att du vet varför du har denna beläggning. Det finns ett gammalt uttryck som gör gällande att tungan visar hur kroppen mår.

En frisk tunga är rosa

En frisk tunga är rosa och något sträv eftersom den är täckt av små, korta strån som kallas papiller. Mellan papillerna finns det utrymme för döda celler, matrester och annat skräp som lätt fastnar dör. Dessa utrymmen blir större ju längre bak i munnen det är vilket också ger större grogrund för bakterietillväxt. Det är viktigt att det inte finns några knölar, knutor eller fläckar finnas – annars kan man inte säga att tungan är frisk. På tungans undersida finns det spottkörtlar och hudveck med mera, men även här bör det inte finnas några fläckar eller knölar. Har något sådant dykt upp på din tunga bör du låta en tandläkare eller tandhygienist undersöka detta.

Bakterier den vanligaste orsaken

Om du som vuxen har fått vit beläggning på tungan så är den mest troliga orsaken bakterier. Dålig munhygien, muntorrhet och att man sover med öppen mun ger ökad bakterietillväxt och kan skapa en vit beläggning. Denna kan du själv ta bort genom att förbättra din munhygien. Men det kan även finnas andra anledningar till att du fått en vit beläggning på tungan.

Det kan exempelvis handla om en svampinfektion, som hos en vuxen oftast beror på ett nedsatt immunförsvar. Det kan exempelvis uppstå när man är sjuk och tar antibiotika.

En annan anledning till beläggning på tungan är hudsjukdomen Oral lichen planus – en åkomma som även kan uppstå på flera ställen på kroppen. Glossit är en annan åkomma som skapar vita fläckar – den beror ofta på vitaminbrist eller allergi mot någon form av livsmedel. En vit beläggning kan i ovanliga fall även vara ett tecken på obalans i njurarna.

Så behandlar du vit beläggning på tungan

  • Drick mindre alkohol

  • Sluta med tobak, både snus och cigaretter.

  • Skölj munnen ofta, helst efter varje måltid

  • Tugga sockerfritt tuggummi

  • Borsta tänderna ordentligt och rengör även noga mellan dem.

  • Skrapa tungan med en speciell skrapa.

  • Besök tandläkare eller tandhygienist regelbundet.

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!
17 Jan 2022