Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Är öl och vin dåligt för tänderna?

Vi vet att godis och läsk är dåligt för dina tänder, men hur är det egentligen med öl och vin? Hur skadligt är öl och vin för dina tänder?

Så påverkar öl och vin din tandhälsa

Våra tänder klarar i regel en syrlig attack från mat och dryck runt fem gånger per dag utan att ta skada. Det betyder att vi kan äta tre huvudmål och däremellan ett par mellanmål. Varje gång vi äter utsätts tänderna för syra och sker det för ofta mjukar det upp tandemaljen som får svårt att behålla sitt naturliga skydd mot hål och missfärgningar.

Det luriga med dryck, och särskilt festdrycker som alkohol, är att vi gärna smuttar på drycken och dricker lite då och då under en hel kväll. Då utsätts tänderna för många och långa syraattacker.

"Vitt vin kan vara minskt lika skadligt för tänderna som rött vin"

Rött vin tillhör de mest typiska dryckerna som kan ge våra tänder missfärgningar. Därför väljer många hellre vitt vin för att akta sina tänder. Men vitt vin kan innehålla lika mycket frätande syra som ett rött vin och är därmed lika frätande på tandemaljen. Det samma gäller cider som också kan mjuka upp tandemaljen om vi dricker den ofta under en hel kväll.

pH-värdet viktigt för tänderna

Mat och dryck sänker det så kallade pH-värdet i våra munnar. Vid ett pH på 5 börjar det bli för lågt, saliven blir för syrlig och emaljen kan ta skada. Den som dricker vin utsätter sina tänder för riktigt låga pH-värden, ända ner under pH 3. Det är nästan bara läskedrycker som coca cola som är värre.

Öl lindrigare

De flesta är alltså överens om att vin är skadligt för tänderna. Dels har vinet ett för lågt pH-värde, rött vin kan missfärga tänderna och vin innehåller ofta andra ämnen som bidrar till slitage på emaljen. Ölet är mer omdiskuterat.

En del pekar på ölets låga pH-värde som också kan vara under 5. Men frågan är om inte ölet ändå är lindrigare för tandhälsan. Det innehåller inte andra ämnen som skadar emaljen.

Varning för sura uppstötningar

Ett problem som gäller de flesta alkoholhaltiga drycker, särskilt de med kolsyra, är att de leder till sura uppstötningar. För varje sur uppstötning får munnen en ny attack och emaljen riskerar att bli mjuk och mottaglig för slitningar.

Varva med vatten

Det finns flera metoder som kan skona dina tänder vid de tillfällen du väljer att dricka alkohol som öl, vin eller cider.

två personer dricker rött vin - skadligt för tänderna

Det mest beprövade är att dricka vatten jämte vinet. Det är många vindrickare duktiga på, särskilt de som beställer in rött vin. Vatten hör till vinkulturen. Men för att skona tänderna är det lika viktigt att dricka vatten till vitt vin för att få bort den skadliga syran.

När du dricker vatten mellan små vinklunkar, se till att vattnet får virvla runt i munnen så att tänderna spolas.

Tvärtom ska du däremot tänka med själva vinet. Vinprovare som verkligen vill ta in smaken låter drycken passera alla delar av munnen, då ökar förstås risken för att tänderna utsätts för syra. För dig som vill bespara dina tänder en attack - håll vinet mellan tungan och gommen.


Liknande artiklar

Tandskador vid Bulimi

Spricka i lagad tand

Se upp för det dolda sockret

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien20 Mar 2023