Tandsten är ett vanligt och besvärande problem. Här kan du läsa våra bästa tips - så undviker du tandsten.
Minska på kaffe, rökning och tobak
Tillhör du en av dom som dricker många koppar kaffe varje dag och samtidigt upplever problem med tandsten kan det vara läge att dra ner på kaffedrickandet. Det ökar nämligen risken för tandsten, precis som rökning och annan tobaksanvändning också gör. Detta på grund av ökad mängd bakterier i munnen, vilket ger beläggningar som tids nog förvandlas till tandsten.
Borsta tänderna
Att borsta tänderna är en självklarhet – lika så att göra det både morgon och kväll. Däremot är det bra att veta vikten av att använda rätt tandborste och att borsta på rätt sätt. En mjuk tandborste är att rekommendera men allra helst bör du byta till en eltandborste.
Dessa har, enligt flertalet tester, visat sig ha en bättre förmåga att ta bort plack och andra orenheter från tänderna. Den kommer åt bättre och många som bytt från vanlig tandborste till en eltandborste upplever att tänderna känns mer rena än innan.
När man borstar sina tänder ska man också tänka på att vara noggrann – lägg minst två minuter vid varje borsttillfälle och se till att inte hoppa över ytor som går att komma åt. Inte bara tänderna ska borstas utan också tandkött och gärna tunga.
Ett bra tips är att använda en timer för att veta att dom två minuterna verkligen har gått när du är färdig. Om inte annat kan det vara intressant att klocka en för dig vanlig tandborstning för att se hur mycket eller lite tid du vanligtvis lägger.
Tips på tandkräm
Vad gäller tandkräm kan även det valet vara avgörande. En tandkräm med flour ger ett bättre skydd och har man problem med till exempel blödande tandkött finns speciella tandkrämer för just det problemet. Rådfråga med din tandläkare vilken typ av tandkräm han eller hon rekommenderar för just dina tänder.
Använd tandtråd och mellanrumsborstar
Som komplement till tandborste, oavsett om du har en vanlig eller en eltandborste, så är det bra att använda tandtråd och så kallade mellanrumsborstar. En tandborste kommer av naturliga skäl inte åt att borsta mellan tänderna och här kan många orenheter, som med tiden blir tandsten, fastna.
Även tandtråd och mellanrumsborstar bör gärna användas varje morgon och kväll men åtminstone en gång om dagen. Dessa finns att köpa i dom flesta typer av vanliga matvarubutiker eller hos närmsta apotek.
Var noggrann med munskölj
Munskölj är även det ett bra komplement som sköljer bort smuts och skyddar tänderna. Välj en munskölj som innehåller flour – detta stärker emaljen. Munskölj ger också en förebyggande effekt mot plack och som ett stort plus i kanten får du bättre andedräkt.
Detta är en produkt som inte behöver användas varje dag, utan det räcker med 3–5 gånger i veckan. Den kan annars påverka munnens bakterieflora på ett negativt sätt.
Gå på regelbundna tandläkarkontroller
Förutom att ha en god tandvårdsrutin är det viktigt att gå på regelbundna tandläkarkontroller. För även om man sköter sina tänder till punkt och pricka kan tandsten uppstå och hos tandläkaren tar men enkelt bort det om det är lite. Det är en enkel åtgärd och tar inte lång tid.
Därför får du tandsten
Munnen är ett paradis för bakterier och varje gång vi stoppat mat eller annat ät- och drickbart i våra munnar bildas en beläggning på tänderna. Dessa beläggningar kallas för plack och hårdnar med tiden på grund av kontakten med saliven.
Är man noggrann med att borsta tänderna, låta bli att småäta mellan måltider och följa övriga rekommendationer är chansen att man får bort placken innan det hinner bli tandsten. Däremot finns som sagt områden som är svåra att komma åt med både tandborste och tandtråd, speciellt om man har väldigt tätt mellan tänderna.
Dom allra flesta drabbas av tandsten men i stor eller liten utsträckning men det går alltså att förebygga till stor del. Det man inte lyckas hålla borta på egen hand tas lätt bort av tandläkare så se till att gå på din årliga kontroll för att slippa omfattande problem med just tandsten.
Relaterade artiklar om tandvård
Tips för när du behöver akut vård
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk