Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Kan man göra sin egen tandkräm?

Egen tandkräm – inget att rekommendera

Internet fullkomligt översvämmas av tips som rör tandvård. Så tillverkar du din egen tandkräm! Så bleker du dina tänder hemma! Så här kan du slipa dina tänder med enkla medel! Bra eller dåligt? För det mesta så handlar det om tips som förvisso kan fungera - men som kan vara väldigt skadliga på längre sikt.

Först och främst så ska man ta saker och ting man läser på internet med en nypa salt. Man ska alltid ha på sig sina mest skeptiska glasögon, använda det sunda förnuftet och göra kontrollera fakta. Skulle man svälja allt som står skrivet på internet så skulle man lätt kunna bli väldigt konspiratorisk och väldigt misstänksam - mot allt. Det finns, helt enkelt, en massa - mer eller mindre - galna tankar där ute som lätt kan få fäste hos andra.

Internet är fullt av recept

Vad gäller tandvård i allmänhet och tandkräm i synnerhet så är detta definitivt, och tyvärr, inget undantag. En sökning på frasen - Gör din egen tandkräm - ger vid handen hundratals träffar på Google och här har vi dessutom räknat bort engelska versioner.

Recept radas upp med mer eller mindre överraskande ingredienser. Det är kollodialt silver, bakpulver, kakao, aktivt kol, kokosolja och annat som mixas ihop och som säger sig ge dina tänder - och din kropp i övrigt - en rejäl boost. Stämmer det? Nej, det vågar vi påstå att det inte gör. Den tandkräm du hittar i butik är den bästa du kan få tag på.

Tandkräm i butik innehåller fluor

Det finns ofta en gemensam nämnare mellan de sidor - och personer - som radar upp recept på egen tandkräm. Aversionen mot fluor. Fluor är ett ämne som dels skyddar dina tänder mot bakteriella angrepp och mot karies och som dels också ger tänderna styrka. Fluor är också - och här kommer den punkt som skeptikerna och motståndarna använder sig av - farligt. Fluor i stora mängder kan vara farligt för kroppen. Det är också anledningen till varför man ska undvika att svälja tandkräm i samband med tandborstning.

Ordet farligt ska emellertid också nyanseras en smula. Vi säger att du har ett barn vars vikt ligger på 10 kilo och att du som förälder oroar dig för det här med fluor. För att ditt barn ska ta skada och få förgiftningssymptom så krävs det en mängd fluor motsvarande tre fulla tuber. Det är inte helt troligt att ditt barn får i sig den mängden, eller hur?

Fluor ska definitivt tas på allvar sett till att stora mängder är farliga. Men, man måste också se fördelarna och se till att den mängd som finns i tandkrämen enbart gör nytta. Tack vare fluor och den tillsatsen i tandkrämen så har vår svenska tandhälsa förbättrats radikalt. Det kommer den knappast att fortsätta göra om fler väljer att göra egen tandkräm i hemmet.

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien17 Jun 2021