Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Information om tandsten

Har du problem med tandsten så är du välkommen till oss – våra tandläkare kan få stopp på problemen innan de blir riktigt allvarliga. Här berättar vi mer om tandsten.

Tandsten är en mycket vanlig åkomma och bildas när bakteriebeläggningar som finns på tänderna blandasmed saliven.

Två typer av tandsten

Det finns två sorters tandsten. Den ena bildas ovanför tandköttets kant på framtändernas insida i undersidan av underkäken och den andra på de stora kindtändernas utsida i överkäken. Den andra tandstenstypen är allvarligare. Den bildas i inflammerade tandköttsfickor och kan i längden bidra till tandlossning.

Den första typen är i första läget grynig och porös och har en vit färg, men kan senare bli mörkare på grund av intag av kaffe, vin och tobak. Faran med denna typ av tandsten är att den kan orsaka tandköttsinflammation.

Syns inte med blotta ögat

Typ 2 syns inte med blotta ögat, men den kan orsaka små blödningar, exempelvis när du borstar tänderna. Även smak av var från inflammerade tandköttsfickorna kan vara ett tecken på andra typen av tandsten.

Är du osäker på symtomen och oroar dig för att du är drabbat av tandsten? Besök oss på tandläkare Solna – vi kan med hjälp av röntgen och specialinstrument upptäcka tandsten i god tid. Blöder ditt tandkött, är svullet eller får mycket synlig tandsten så bör du ta kontakt med oss.

Tandsten ovanför tandköttskanten syns på tandens yta och kan för det mesta avlägsnas utan någon bedövning. Det kan ofta ila i tänderna och kännas en aning obehaglig men den orsakar i de flesta fall ingen smärta. Att ta bort tandsten under tandköttskanten kan göra ont och bedövning kan ibland vara nödvändigt, speciellt om dins tandköttsfickor är riktigt djupa.

Sitter ganskas hårt 

Båda varianterna av tandsten sitter fast ganska hårt, men med hjälp av ett ultraljudsinstrument kan de oftast avlägsnas. Detta instrument har en rundad spets av metall som vibrerar loss tandstenen från tanden. En annan metod för att ta bort tandsten är att skrapa bort den med olika instrument. Skrapning kan också fungera som ett komplement till ultraljud. Kirurgisk laser är en nyare metod som man kan avlägsna tandsten med. Laserns spets luckrar upp tandstenen och gör de vanliga behandlingsmetoderna enklare att genomföra.

En tandstensbehandling avsluts med att alla tandytor poleras med så kallad putspasta. Detta gör att tänderna blir släta och lätta att rengöra och risken för nya beläggningar minskar. När våra tandläkare behandlar tandsten så ger vi dig dessutom råd om tandhygien som hjälper dig att minska risken för framtida problem.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!

 

12 Dec 2017