Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

När kommer visdomständerna?

När kommer visdomständerna och måste man ta bort dem?

Visdomständer fyller ingen egentlig funktion utan är en kvarleva från svunna tider då vi åt en helt annorlunda kost jämfört med idag. Man klarar sig utan visdomständer, men trots detta så kommer dessa fyra tänder - längst bak i munhålan - fram och skapar obehag.

Detta sker normalt vid 17-26 års ålder. Hos vissa, ska tilläggas - en del får aldrig visdomständer och för vissa som får detta så finns heller inga problem.

visdomstand

En visdomstand har egentligen ingen plats i tandraden. Den skapar sig utrymme och detta kan innebära att den flyttar på den framförliggande tanden: något som skapar obehag och smärta. Det kan även göra ont när själva tanden bryter igenom tandköttet. För en del så blir besvären och smärtorna så pass stora att man tvingas till en operation. Detta kan då antingen ske direkt hos tandläkaren som med en tång - och under bedövning - drar ut tanden i fråga. Där är det ofta enklare att dra ut visdomständer ut överkäken än ur den nedre - detta då käkbenet inte är lika hårt där.

Hur en visdomstand tas bort bestäms alltid av en grundlig undersökning där röntgenbilder visar hur tanden ser ut och hur exempelvis rötterna växer. I vissa fall kan man bli remitterad till en käkspecialist som opererar bort tanden på ett mer avancerat sätt. Detta beror på att en visdomstand kan ha rötter som växer konstigt och som exempelvis ligger under de andra närliggande tänderna.

Behöver du operera bort dina visdomständer?

Att en visdomstand behöver opereras bort är inte ovanligt - men heller inte det motsatta är ovanligt att se. Det vill säga: har du en visdomstand som inte stör dig i din vardag så finns heller inget behov av att ta bort den. Känner du ingen smärta eller ömhet så kan tanden i fråga gott vara kvar - men med vissa förbehåll. Visdomständer är viktiga att hålla under uppsikt. Som vi nämnde ovan så tar de plats och detta kan påverka de andra tänderna.

Inte sällan så kan en visdomstands framväxt skapa en lucka till tanden framför. I denna ficka kan sedan bakterier samlas och leda till en infektion/inflammation. Detta kan på sikt leda till tandlossning och av den anledningen så är det viktigt att undersöka visdomständerna - samt de ordinarie tänderna årligen. Finns det en uppenbar risk i att bakterier samlas i en tandköttsficka mellan visdomstanden och den tand som ligger framför så är det ofta en bra lösning att ta bort den - enkom för att slippa framtida, större problem. Detta är emellertid en fråga mellan dig och din tandläkare.

Det viktiga är att du undersöker dina tänder - visdomständer inkluderade- årligen och detta även om du inte har några kännbara problem. En undersökning hos en tandläkare förebygger och förhindrar framtida, mer akuta och kostsamma, skador på dina tänder. Det är en investering.

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!
18 Jul 2021