Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Så slipper du nariga och torra läppar

Finns det något värre än nariga och torra läppar? Spruckna läppar svider, gör ont och gör det svårare att applicera läppstift och läppglans på läpparna. Men hjälp finns! Här är några av våra bästa knep för att slippa nariga läppar.

Död och torr hud blockerar fukten

Död och torr hud på läpparna blockerar lätt fukt från att komma till området. En bra metod att återfukta läpparna är att använda en läppskrubb. Blanda olja och socker eller blöt en frottéhandduk med varmt vatten och skrubba läpparna försiktigt. Ta det lugnt, var lätt på handen och skrubba hellre för lite än för mycket. Gör detta lite grann varje dag när du har väldigt torra läppar så att du inte skadar den känsliga huden på läpparna. Du vill inte skada läpparna genom att vara för hårdhänt. Det fungerar också bra att göra en läppskrubb en gång i veckan. En liten stund av self care som gör att dina läppar mår bättre.

Viktigt att återfukta läpparna

När du skrubbat läpparna är det viktigt att återfukta dem. Använd ett läppbalsam eller en läppmask som återfuktar på djupet. Det är viktigt att du använder produkter som inte bara gör nytta för stunden men torkar ut läpparna på lång sikt. Kolla upp så att det inte finns vatten bland ingredienserna. När det handlar om återfuktning så är märkligt nog vatten en riktig bov. Står vatten högt upp i förpackningen så är det inte en produkt du behöver.

Vi rekommenderar istället en produkt med exempelvis oljor, frösmör och vitamin E. Det finns exempelvis läppmasker som innehåller kakaosmör som återfuktar och förebygger torr och narig hud på ett suveränt. E-vitamin är ett mycket bra ämne som innehåller antioxidanter som ger en återfuktning som står sig på längre sikt. Dessutom känns en sådan mask som ren magi för dina läppar. Ta på ett extra tjockt laget på nätterna och använd lite försiktigare under dagtid – lite mer som ett traditionellt läppbalsam.

Några förebyggande åtgärder mot torra läppar

Slicka inte på läpparna. Detta är en dålig vana som du bör sluta med omedelbart. Det känns bra för stunden men i längden blir slickade läppar faktiskt torrare. Tungan drar faktiskt bort fukt från läpparna.

Drick mycket vatten. Det bästa sättet är att återfukta inifrån och ut – med andra ord att dricka mycket vatten. Dina läppar blir torra när du gör av med mer vätska än den får. Hur mycket du bör dricka varierar beroende på ålder och hur fysiskt aktiv du är. Yrsel, torr mun och huvudvärk är andra tecken på att du får i dig för lite vatten.

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien
17 Aug 2022