Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Tips från tandläkaren: så väljer du tandkräm

En av de vanligaste frågorna som en tandläkare får är vilken tandkräm som man bör använda. Något enkelt svar finns inte på den frågan, eftersom alla människor är olika. Även i munnen är skillnaderna stora och därför behöver inte en tandkräm som är bra för en person passa för en annan.

Här är i alla fall sex användbara råd om val av tandkräm, där de två första är generella.

1. Fluor är effektivt.

Den klart viktigaste faktorn när man ska välja tandkräm är att välja en sort som har fluorinnehåll. Fluortandkrämens positiva verkan på tandhälsan är vetenskapligt beprövad och orsaken till att karies är så pass ovanligt som det är i Sverige. Om du väljer en tandkräm utan fluor så riskerar du din tandhälsa. Undantaget är om du har perfekta matvanor och exceptionella arvsanlag.

2. Var försiktig med whitening

Se till att undvika grovkorniga tandkrämer som sliter mycket på tänderna. Detta gäller inte minst olika whitening-tandkrämer som är tänkta att slipa bort missfärgningarna. Men det gör att de också sliter på emaljen, som riskerar att försvagas efter ett tag. Tyvärr är det svårt att själv avgöra vilka tandkrämer som har denna slipande effekt. Om du ändå vill använda en tandkräm för vita tänder så finns det varianter som löser upp beläggningar i stället för att slipa den.

3. Stoppa ilningar i tänderna

Om man har känsliga och ilande tandhalsar så finns det tandkrämer som är bra på att motverka detta. Titta på förpackningarna så ser du vilka som är inriktade på just detta. Tänk på att det är stor risk att ilningarna återkommer om du slutar att använda tandkräm mot ilningar.

4. Har du lätt att få munblåsor?

Då har du en känslig munslemhinna och bör använda en mild tandkräm som inte retar munslemhinnan. Anledningen är att det finns ett ämne i tandkrämer, natriumluurylsulfat (NLS), som kan vara en anledning till munblåsor. Det finns tandkrämer som inte innehåller NLS, men dessa har andra svagheter. De löddrar inte och kan ofta vara rinniga och det känns inte lika fräscht i munnen som när man borstat med en ”vanlig” tandborste. Men det kan vara värt besväret om du slipper munblåsorna. Även om du lider av muntorrhet så är det bra att använda en tandkräm utan NLS. Detta beror på att muntorrhet gör att munslemhinnan blir känsligare.

5. Om du har frätskador

Har du problem med frätskador på tänderna, efter exempelvis mycket drickande av läsk, då är det speciellt viktigt att inte använda tandkräm med hög slipverkan. Fråga din tandläkare eller apotekare efter ett varumärke med låg slipverkan. Denna typ av tandkräm motverkar dessutom ilningar, som ofta dyker upp när man har den här typen av tandskador.

Viktigast är ändå ditt eget omdöme, testa dig fram tills du har hittat en tandkräm som passar just dig och dina tänder.

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

19 Dec 2016