Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Vi listar de främsta orsakerna till frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna uppkommer till skillnad från karies inte från bakterier, utan från sura ämnen i till exempel livsmedel. När sura ämnen ämnen kommer i kontakt med tandemaljen börjar den lösas upp. Skadorna uppstår under lång tid och kan upptäckas vid regelbundna tandläkarundersökningar, men att själv upptäcka frätskador hemma framför spegeln kan vara svårt. Det viktigaste naturliga försvaret kroppen har mot frätskador är saliven, som innehåller skyddande ämnen som förebygger frätning. Det är därför vanligare att människor med muntorrhet drabbas av frätskador på tänderna.

”Upptäcks frätskadorna i tid räcker det vanligtvis med att reducera intaget av sura ämnen, samt att noggrant borsta och ta hand om sina tänder”

Frätskador på tänderna kan uppstå inom alla åldersgrupper, från små barn till äldre. Ett tecken på att du eller dina barn har fått frätskador kan vara att tänderna mörknar eller drar åt gult. Att tänderna ändrar form, ilar eller gör ont kan vara andra tecken. I dessa fall har dock antagligen frätskadorna blivit väldigt stora, och det kan vara svårt att göra något åt dem. Upptäcks frätskadorna i tid räcker det vanligtvis med att reducera intaget av sura ämnen, samt att noggrant borsta och ta hand om sina tänder.

De vanligaste orsakerna till frätskador

Sura livsmedel som juice, vin, apelsiner, citroner, godis och läsk är den vanligaste orsaken till frätskador, speciellt hos unga. Framför allt läsk är en stor bov i dramat, eller snarare en överkonsumtion av läsk eller sportdrycker, något som är vanligt hos yngre personer. Man bör hålla koll på livsmedlens Ph-värde, understiger det 5,5 kommer det att påbörja en frätningsprocess på tänderna. Coca Cola till exempel har ett pH-värde på 2,5; så ett glas cola med en skiva citron är inget man ska göra till en regelbunden njutning om man vill undvika frätskador på tänderna.

vin kan leda till frätskador på tänderna

Sjukdomar som orsakar kräkningar och sura uppstötningar är också en orsak till frätskador. Reflux, ätstörningssjukdomar och halsbränna är exempel på sådana åkommor.

Arbetsförhållanden har ibland ett finger med i spelet vid frätskador, om arbetsmiljön innehåller sura ämnen. Ett exempel är kemiska fabriker, eller viss livsmedelshantering. Professionella simmare eller personer anställda i simhallar kan drabbas i och med de höga halterna av klor som omger dem.

Hur man kan förebygga frätskador?

Det bästa sättet att undvika att drabbas av frätskador är att skära ner på intaget av sura livsmedel. Vissa ämnen har också en neutraliserande effekt, framför allt mjölkprodukter såsom yoghurt, mjölk och ost. Så vill man äta mycket bär gör man det bäst med yoghurt, till vinet bör man alltid ta en bit ost osv.

Hur ofta man äter och dricker spelar givetvis också roll. Hellre ett stort intag vid ett tillfälle än småätande eller smuttande på vin över lång tid.

Behandling av frätskador

Vid tidiga tecken på frätskador kan processen stoppas genom att helt undvika sura livsmedel och genom regelbunden tandborstning med tandkräm utan slipämnen. Tandvävnad som frätts bort kan inte återbildas, men skadorna kan lagas genom fyllningar. Detta är dock ganska kostsamma ingrepp så det bästa är naturligtvis att så tidigt som möjligt upptäcka och göra något åt frätskadorna. Regelbundna tandläkarbesök säkerställer att problemet upptäcks i tid.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!

 12 Mar 2018