Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Akut tandvård i Solna

Att snabbt kunna få tandvård vid plötslig tandvärk eller en tandrelaterad olycka är av yttersta vikt. Ibland har man så ont att man varken kan sova eller arbeta, utan tänker bara på smärtan. Så ska man naturligtvis inte behöva ha det.

”Har du behov av akut tandvård i Solna kan du alltid ringa till oss eller boka en akuttid via vår hemsida”

Därför erbjuder vi på Solna Dental akut tandvård med utökade öppettider under vardagar. Har du behov av akut tandvård i Solna kan du alltid ringa till oss eller boka en akuttid via vår hemsida. Du får en tid samma dag och slipper köa.

Olika orsaker till behov av akut tandvård

Den vanligaste anledningen till akut tandvärk till följd av en tandsjukdom är pulpit. Blottade tandhalsar är en annan orsak till smärta och ilningar i tänderna. Har du råkat ut för en olycka och någon av tänderna slagits ut eller krossats, ska du omedelbart kontakta oss så att vi kan hjälpa dig. Är tanden utslagen men oskadad är chansen stor att vi kan sätta tillbaka den om du håller den fuktig och kommer in till oss omedelbart. Här nedan beskriver vi de vanligaste orsakerna till behovet av akut tandvård.

Pulpit – långtgående karies

Drabbas du av svår smärta i en tand är risken stor att du drabbats av pulpit. Pulpit är ett långtgående stadium av karies. När kariesbakterierna trängt in i tanden och nått tandnerven, pulpan, blir den inflammerad vilket orsakar svår värk. Smärtan kommer oftast smygande och är till en början dov och pulserande, men ökar alltmer i styrka och intensitet tills den nästan känns outhärdlig. Till slut känns det som att du har ont i hela munnen. Feber förekommer också.

Oftast behöver en rotfyllning utföras, där vi rensar tanden från bakterier och avlägsnar pulpan. Därefter fyller vi tanden med ett rotfyllningsmaterial och avslutningsvis får tanden en ny krona. En rotfyllning kan utföras akut om smärtan är för svår att stå ut med.

Blottade tandhalsar

Blottade tandhalsar kan orsakas av för omild och hård tandborstning, där tandköttet långsamt drar sig tillbaka och blottlägger tandhalsarna, som inte har den skyddande emaljen som resten av tänderna har. Detta gör att tandhalsarna är extremt känsliga och gör ont om man till exempel äter eller dricker något kallt.

Om du märker att ditt tandkött har börjat dra sig tillbaka bör du omedelbart byta borstteknik och även byta till en mjukare tandborste. Du kan stanna upp processen, men den kan inte reverseras, dvs du får inte tillbaka det tandkött som dragit sig tillbaka. Har tandhalsarna blottats väldigt mycket kan vi bistå med att fylla igen fickorna mellan tandkött och tandhalsar med en skyddande plast. Vi kan också lackera tandhalsarna med en fluorlack för at ta bort ilningarna och smärtan.

Försök att undvika akuten

Vill du slippa besöka oss i ett akutärende är det bästa du kan göra att sköta din dagliga munhygien. Två minuters borstning med fluortandkräm morgon och kväll, tandtråd vid varje borstning; mer än så krävs oftast inte för att dina tänder ska ha ett starkt försvar och slippa onödiga tandsjukdomar och smärta.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!

 2 Apr 2018