Det finns alltid ett behov av tandläkare – så långe människor behöver ta hand om sina tänder så kommer det att finnas arbete för denna yrkeskår. Men hur utbildar man sig till tandläkare? Här får du lite grundläggande information om tandläkarutbildning i Sverige.
Tandläkarutbildningen finns i fyra olika orter i Sverige: Umeå, Göteborg, Stockholm och Malmö. Denna högskoleutbildning innefattar 300 poäng, vilket motsvarar fem år i full studiehastighet.
Som tandläkarstudent får man i ett tidigt skede i utbildningen direkt kontakt med arbetet genom att man utför utövningar på skolans egen tandläkarklinik. Dessutom gör man praktik hos andra tandläkare.
Träffa sina egna första patienter får man göra längre fram under utbildningstiden. I början får man utföra undersökningar som röntgen, diagnostik och instruktioner i munhygien. Sedan blir de behandlingar som studenten får genomföra allt mer komplicerade och avancerade.
Många olika delar i utbildningen
Utbildningens teoridel består av ett flertal olika delar. Kunskaper om kemi-, cell och molekylärbiologi, mikrobiologi och anatomi ingår, likaså vilka funktioner kroppens organ har. Man får även lära sig en allmänmedicinsk grund, i vilken det ingår patologi, medicin och farmakologi. För att man ska kunna hand om och bemöta sina patienter på ett korrekt, tryggt och ansvarsfullt sätt så ingår även utbildning bland annat etik och kommunikation. Dessutom går man en kurs i teamarbete för att lättare kunna fungera på en tandläkarmottagning i arbetslivet.
Åtta specialområden inom tandvård
När man är färdigutbildad och erhållit tandläkarlegitimation samt har arbetat kliniskt i två år så har man möjlighet att gå en specialistutbildning. Inom tandvården finns det idag tre specialområden:
• Ortodonti (tandreglering)
• Pedodonti (barntandvård
• Oral protetik (proteser med mera)
• Käkkirurgi
• Endodonti (rotbehandling)
• Parodontologi (tandlossningssjukdomar)
• Bettfysiologi
• Odontologisk radiologi
Utvecklingen går snabbt på tandvårdsfältet, så det är viktigt med kontinuerlig fortbildning. Sveriges Tandläkarförbund har ett stort urval kurser som tandläkare och andra i tandvårdsteamet kan gå. På Solna Dental utbildar alla medarbetare sig fortlöpande för att hela tiden ligga i framkant och erbjuda våra patienter bästa tänkbara tandvård.
Idag finns det runt 7400 tandläkare i Sverige, varav drygt 800 har vidareutbildat sig specialister.
Källa: studeravidare.se
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk