Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Rotfyllning & rotbehandling

Om tandemaljen skadats så att bakterier kommit in i tanden, måste tanden göras helt ren och därefter få en rotfyllning (rotbehandling).

Annars finns risk att bakterierna sprider sig i hela käkbenet. Vanligtvis gör det mycket ont när bakterier trycker mot benet under tanden. Om tandnerven, pulpan, angrips måste även den avlägsnas och hela tanden fyllas. Fyllningen görs med komposit.

"Vi avlägsnar den angripna pulpavävnaden och ser till att alla bakterier är borta innan vi fyller rotkanalerna med rotfyllningsmaterial"

Rotfyllning är en vanlig behandling som utförts länge. Rotfyllning har också felaktigt fått ett rykte om sig att vara en särskilt smärtsam behandling. Så är inte fallet idag. En rotfyllning är i stort sett smärtfri tack vare effektiv lokalbedövning. Däremot är det inte ovanligt att tanden känns en aning öm dagarna efter behandlingen. 

En rotfyllning måste också alltid göras med högsta möjliga krav på noggrannhet, och utföras i en helt steril miljö för att bli hållbar och inte leda till framtida besvär.

Så här går en rotfyllning till

Den vanligaste orsaken till att man måste rotfylla är att pulpan längst inne i tanden har blivit infekterad av karies. All mjuk tandsubstans inne i tanden som har eller som kan bli infekterad måste då först tas bort. Det gör tandläkaren genom att borra in till pulpan. Under borrningen är tanden isolerad med en gummiduk för att hindra bakterieangrepp från munhålan.

Efter att tandläkaren borrat används små filar för att göra helt rent i rotkanalerna. Beroende på vilken tand det rör sig om kan rotkanalerna se olika ut, och vissa går relativt enkelt att göra rent medan andra tar längre tid. Efter rengöringen sköljs kanalerna så att de är helt rena och fria från bakterier.

Beroende på hur lång tid rengöringen tar kan en rotfyllning behöva delas upp på två tillfällen. I så fall fyller tandläkaren tanden med ett tillfälligt bakteriedödande ämne i väntan på nästa behandling. Men i vissa fall kan tanden rotfyllas direkt. För att fylla tanden används ett rotfyllningsmaterial, vanligtvis guttaperka som är ett slags gummi. Fyllningen förseglar rotkanalerna så att inga bakterier kan komma ner. När rotfyllningen är klar lagar tandläkaren antingen tanden med komposit eller sätter på en krona i porslin eller guld.

Bedövning under rotfyllning

Vanligtvis brukar det räcka med en vanlig lokalbedövning för en rotfyllning. Ingreppet i sig är, som vi beskrivit ovan, oftast relativt okomplicerat och beroende på inflammationsgrad och hur rötterna ser ut gör tandläkaren en bedömning om vilken grad av smärtlindring och bedövning som bör ges. Viktigast är att du som patient inte ska lida under behandlingen.

Det är dock ganska vanligt att tanden som fått en rotfyllning är en aning öm efter behandlingen. Detta går i regel över på några dagar, men värktabletter kan rekommenderas om du till exempel har svårt att äta eller dricka på grund av att du känner obehag i tanden. Om tanden fortfarande känns öm efter ett par veckor är det bäst att du kontaktar oss så att vi kan se att allt står rätt till.

Boka tid för rotfyllning!

så går en rotfyllning till

Återvänd till startsidan

 

 

Säker rotfyllning av inflammerade tänder!