Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Information om tandimplantat

Här går vi i korta drag igenom grundläggande info gällande tandimplantat. Vil man ersätta en, flera eller alla tänder i munhålan så är tandimplantat ett alternativ. Denna behandling är beprövad och har genom åren hjälpt många människor till en bättre livskvalitet.

Ett tandimplantat är en titanskruv vars funktion kan beskrivas som en artificiell rot. Skruven fästs i käkbenet vid en operation, varpå den får läka i lugn och ro. När implantatet har läkt in ordentligt monterar man på tänderna och man kan börja tugga igen.

Titan - ett material som växer in i vävnaden

Tandimplantat är tillverkat i titan, ett material som kroppen sällan reagerar negativt mot. Det läker in i benet och mjukvävnaden, en process som kallas osseontigregration. Denna process tar cirka 6-12 veckor i vanliga fall.

Det är viktigt att fortsätta sköta sina tänder och göra regelbundna tandläkarbesök även efter att man har skaffat sig tandimplantat. Konstruktionen behöver hållas ren och underhållas efter den utsätts för slitage på daglig basis när man äter och tuggar. Delar av implantatet kan gå sönder, vilket gör att man måste byta ut vissa delar med jämna mellanrum. Det är dessutom mycket viktigt att hålla rent i området runt implantatet. Där kan det ibland vara bra att ta hjälp av en tandläkare eller tandhygienist.

Implantatet ska imitera naturen

När man gör en behandling med tandimplantat är målet är försöka återskapa det som naturen en gång skapar. Man ersätter förlorade tänder, får tillbaka tuggfunktionen och även förbättra tandradens utseende.

Vissa problem kan man få när man opererar in ett tandimplantat. Vissa patienter kan få problem med uttalet med vissa ljud. Muntorrhet, ökad salivtillförsel i munhålan är andra problem som kan uppstå i vissa fall. En del personer biter sig i tungan och kinden den första tiden efter implantatoperationen. Det kräver en del övning innan man kan använda sina nya tänder på samma sätt som de tidiga tänderna. Men efter en tid så känns de helt naturliga och man kan tugga utan några problem. Målet är att de nya tänderna ska vara så lika de gamla som möjligt. Vid en hundra procent lyckad operation så är det i princip omöjligt att se någon skillnad.

Vill du veta mer om tandimplantat? Välkommen att kontakta din tandläkare i Solna. 

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

10 Jan 2017