Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Karies del 2: Vänta inte med att gå till tandläkaren

Här fortsätter vi berätta om karies, bland annat om vad du ska göras om du drabbats av hål i tänderna. Första delen hittar du här. 

När du har drabbats av karies så lär du behöva behandling och då är det bara att gå till en tandläkare som gäller. Tandläkaren lagar hålet genom att bort den förstörda tandsubstansen och ersätter den med en lagning. I vanliga fall använder tandläkaren en borr för att utföra lagningen, men även andra verktyg kan användas i vissa fall.

Inte särskilt smärtsamt att laga ett hål

När ett hål lagas så brukar tandläkaren försöka behålla så mycket som möjligt av tanden som möjligt så att patienten ska ha kvar så mycket av tandraden som möjligt. Med dagens moderna metoder, välutvecklade utrustning och bedövning så blir sällan en lagning smärtsam eller obehaglig. Dessutom är tandläkare idag utbildade och erfarna på att hantera så kallad tandläkarskräck. En hel del forskning har lagts på det området under senare år och många tandläkare samarbetar idag med psykologer för att hjälpa patienter med tandvårdsrädsla.

Vad ska man då tänka på efter att tandläkaren har laget hålen och fått bukt med karies? Viktigt är att hålla rent runt lagningarna, annars är risken stor att man får nya hål runt de lagade tänderna. Det gäller alltså att inte slappna av, utan att fortsätta sköta tandraden.

Låter man helt bli att behandla karies så förstörs tanden till slut helt, så det varnar vi för med röd flagg. Tanden vittrar då bort och till slut återstår bara en rotstump som med tiden täcks av tandkött. Eftersom rotkanalen då är infekterad så lider man då troligen av svår tandvärk.

Mjölktänder är extra känsliga för karies

Hur ska man tänka när det handlar om barn och karies? Riktigt små barn har som bekant mjölktänder, och de är extra känsliga för karies. Mjölktänder har ett kortare avstånd till tandnerven, vilket gör att infektioner uppkommer snabbare. Mjölktänder är dessutom svårare att laga. Trots att mjölktänderna ska ramla ut när barnen blir större så är det viktigt att ta hand om dem ordentligt. En kariesinfektion kan sprida sig till käkbenet, och i vissa fall kan anlagen till de permanenta tänderna skadas, även om det är ganska ovanligt. Har ditt barn drabbats av karies eller har någon form av smärta i munnen så bör du så snabbt som möjligt uppsöka en tandläkare.

På äldre dagar kan man drabbas av karies i sina visdomständer. Anledningen till det är att visdomständerna är placerade långt bak i munnen och svåra att hålla rena. Tandborsten har helt enkelt svårt att komma åt. Visdomständerna kan dessutom ofta vara gömda under tandköttet, helt eller delvis. Men visdomständerna har inte sämre kvalitet än andra tänder, som många tror.

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

6 Dec 2016