Hål i tänderna. Usch, det är inga glada tankar man får när man hör det ordet. Här berättar vi mer om karies, som är den medicinska beteckningen på hål i tänderna.
Karies uppstår när tändernas yta angrips av frätande syror. Dessa produceras av bakterier när vi äter. Dessa frätande syror löser sakta upp tandens emalj och till slut blir det hål. Dessa hål kan sedan leda till tandvärk och tandlossning. Det finns några mycket bra skydd mot karies: god munhygien och regelbundna besök hos tandläkaren för kontroll.
När det gör ont kan det vara för sent
I vanliga fall känner man inte av karies förrän man får hål i tänderna. Ömhet vid tuggning och ilningar i tänderna är ofta tidiga tecken på karies. Men när symtomen märks så är det ofta ett så pass stort hål att det måste lagas av en tandläkare. Får man tandvärk så är det alltså risk att skadan redan är stor.
Det syraangrepp som startar när man äter avbryts i de flesta fall efter ett tag. Munnens saliv neutraliserar syrabalansen och den emalj som har lösts upp repareras. Har man dessutom fluor i saliven så repareras skadan ännu effektivare. Om man ofta utsätter tänderna för dessa syreangrepp hinner får saliven svårt att hinna med att stoppa syran och reparera emaljen. Det är därför man bör undvika att småäta, framförallt sötsaker. Läsk och andra söta drycker är inte heller bra för munnens hygien.
Tandborstning bästa motmedlet
Det bästa och enklaste sättet att förebygga karies är att borsta tänderna regelbundet. Tandborstning morgon och kväll rekommenderas. Fluortandkräm är bra för att fluoren stannar kvar i saliven och kan på det sättet motverka nya syreangrepp. Munskölj kan också vara ett bra hjälpmedel om man vill undvika karies.
Vissa grupper löper större risk att drabbas av karies, även om alla kan få hål i tänderna. Personer som använder läkemedel som ger muntorrhet drabbas lätt av karies. Muntorrheten gör att salivens läkande förmåga försvagas. Många gamla lagningar eller blottade tandhalsar kan också öka risken för karies. Gamla lagningar och mediciner mot muntorrhet är vanliga bland äldre personer, som alltså ofta löper hög risk att drabbas av karies.
Fortsättning om karies kan du läsa här.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk