Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Mat som är bra för dina tänder

Det vi äter och dricker påverkar i allra högsta grad våra tänder. Faktum är att vår tandkvalitet och munhälsa kommit att bli sämre nu än vad den var för några år sedan; något som har en direkt koppling till våra nya matvanor. Vi äter mer prefabricerat mat, vi äter mer snabbmat och vi får i oss mer socker och sötningsmedel än förr. Dessutom så dricker vi mer läsk och sura juicer - något som sliter på tändernas emalj.

Här måste man se upp och tänka ett extra varv. Det är verkligen ingen dum idé att återgår till det vi förr gjorde: laga egen mat från grunden och servera denna enligt tallriksmodellen.

"Maten vi äter idag innehåller mer socker och sötningsmedel. Lagar man mat från grunden så kan man själv också kontrollera vad man får i sig. Det stra problemet är dock hur ofta vi äter - småätandet är en stark bidragande orsak till kariesangrepp"

En viktig sak handlar om vikten av att äta på rätt sätt snarare än att äta rätt mat. Ett stort problem och en starkt bidragande orsak till kariesangrepp handlar nämligen om småätande. varje gång vi äter - oavsett vad - så startar en syraattack i munnen som drabbar tänderna och kan leda till frätskador. Denna brukar lägga sig efter ungefär en halvtimme och därefter så behöver tänderna vila.

Att då - som många gör - ideligen gå omkring och stoppa något i munnen blir väldigt skadligt för tänderna. Syraattackerna blir fler och tänderna hinner aldrig återhämta sig genom den nödvändiga vilan. Mellan tummen och pekfingret så är två timmar en bra.

Hur ska man äta för att få friska tänder?

Det som gäller då det kommer till mat och tänder är att man skaffar sig sunda vanor. Äter man en rejäl frukost, en lunch och middag så klarar man sig. Mellan dessa rejälare måltider kan man stilla hungern med exempelvis en frukt.

äpplen och morötter

Vatten är något som man med fördel kan dricka då det dels är bra för tänderna och dels också stillar hunger på ett bra sätt. Har du problem med småätande så kan du prova att alltid ha en flaska med vatten nära till hands.

Finns det några speciella livsmedel som är extra bra?

Tänderna mår bra av att sättas i arbete då det bildas saliv då man tuggar. Saliv håller i sin tur tänderna rena, påskyndar återhämtningen och innehåller viktiga ämnen som ger tänderna skydd.

Det gör att vissa livsmedel är bättre än andra. Här kan vi nämna äpple, morötter och grovt bröd som exempel på kost som dels ger tänderna rejält med motion och som därmed också ökar produktionen av saliv.

Unna dig saker emellanåt

Det handlar inte om att man behöver inte något typ av asketisk hållning gällande sin kost. Det räcker med att låta det sunda förnuftet råda. Att äta godis, glass och dricka läsk på daglig basis är inte hållbart i längden. Gör gärna ett schema över hur mycket- och hur ofta du äter och se över om det finns något som bör ändras. Det är ofta lättare att ändra något om man ser allting sammanställt.

Ett annat tips är att återgå till det som gällde då du var barn. Lördagsgodis är ingen dum idé om man kan hålla sig enbart till den dagen. Man kan fortfarande unna sig saker - men man måste göra det sparsamt.

Och: se till att sköta dina tänder också. Borsta två gånger om dagen, använd tandtråd och skölj med munvatten. Det, i kombination med bättre mat och ett sundare intag, gör att tänderna håller sig friska och starka.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!

 16 Apr 2018