Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Munhälsan betyder mycket – på många plan

Munnen har en betydande roll för alla hos tandläkarenmänniskor. Medicinskt, socialt och psykologiskt – hur ens mun mår påverkar livet i många olika avseenden. Friska och starka tänder och en fräsch mun har stor betydelse för välbefinnande och livskvalitet. Att man kan tugga, svälja ordentligt och kunna känna smak är mycket viktigt för att man ska må bra. Att man har välskötta tänder förväntas i dag, det ingår helt enkelt i vår moderna sociala norm. En frisk munhåla är dessutom viktig för att man ska kunna tillgodose behovet av näringsämnen ordentligt.

Mår man inte bra i munnen så är dessutom risken stor att man mår sämre i resten kroppen också. Det går åt andra hållet också – en sämre allmänhälsa påverkar munnens hälsa negativt. Även vissa mediciner och behandlingar kan ha en negativ inverkan på munhälsan.

Viktigt att gå till tandläkaren

Hur sköter man då sin munhygien på ett sådant sätt att man håller munhälsan på en god nivå? Ett grundläggande tips är givetvis att man uppsöker tandläkare regelbundet, där kan man få den hjälp man behöver.

Grundläggande munhygien innefattar i alla fall att man regelbundet avlägsnar den plack som hela tiden bildas i munnen. Även personer som saknar tänder har behov av munhygien, eftersom bakterier växer i munhålan även om man inte intar föda den vägen.

Har man ett nedsatt immunsystem så ökar behovet av en god munhygien. Detta gäller speciellt om man lider av en långvarig sjukdom eller i samband med behandling som innebär ett nedsatt immunförsvar. Man bör även öka sina insatser när det handlar om munhygien om man lider av muntorrhet. Dålig utsöndring av saliv gynnar nämligen tillväxt av bakterier.

Ibland kan munhygien vara svår att upprätthålla

Det är inte alltid så lätt att upprätthålla en god munhygien. Problem kan uppstå, både med motoriken och på ett socialt plan. En persons motoriska kapacitet och förmåga till samarbete har stor inverkan på munhygienen. Ska man hjälpa en person med dennes munhygien så krävs ett stort förtroende och mycket respekt från båda håll. Man bör aldrig ignorera hälsan i munhålan, även om individen själv inte inser vilket behov som finns.

Om du har problem, eller har en närstående som har problem som är svåra att åtgärda, tveka inte att kontakta en tandläkare. Det är inte någon vidare idé att vänta, då riskerar problemen bara att förvärras. Ju snabbar man kan hitta en lösning och få hjälp med munhälsan, desto större chanser har man att förbättra tand- och munhälsan – även på lång sikt.

Källa: www.vardhandboken.se/

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

24 Nov 2016