Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Spricka i lagad tand

En tand som drabbats av pulpit, det vill säga att pulpan, tandnerven, blivit skadad och infekterad, måste rotfyllas. Det innebär att pulpan tas bort och att roten fylls med ett rotfyllnadsmaterial, vanligtvis guttaperka, en sorts gummi. Därefter fixeras tanden med en krona. En rotfyllning innebär att tanden är död, vilket gör att den blir torrare och därmed skörare. Därför är det inte helt ovanligt att en rotfylld tand drabbas av sprickor efter en tid, vanligtvis några år. Risken att en rotfylld tand spricker kan vara så mycket som 10% enligt viss forskning.

”Sprickan går vanligen vertikalt och hela vägen genom tanden och att i det läget på nytt försöka fixera den är inte möjligt”

Om du får en spricka i en lagad tand är det oftast så att den måste dras ut. Sprickan går vanligen vertikalt och hela vägen genom tanden och att i det läget på nytt försöka fixera den är inte möjligt. Dock görs så klart en bedömning från fall till fall.

Varför uppkommer sprickor i lagade tänder?

Sprickor i lagade uppstår vanligen i kindtänder, i underkäken långt bak och i överkäken vanligen lite längre fram. En rotfylld tand saknar pulpa och blir därför torrare och skörare. Det gör att tanden blir extra känslig för tandgnissling, ojämn belastning eller yttre våld som slag. En spricka är oftast först liten och svår att upptäcka, men växer med tiden och kan till slut ofta kännas med tungan. I det läget är det i regel försent att rädda tanden utan den måste dras ut.

Viktigt att regelbundet undersöka en lagad tand

På grund av svårigheten med att upptäcka sprickor i tid är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare som kan se sprickor på röntgen. Upptäcks en liten spricka i en rotfylld tand finns möjlighet till åtgärder, men har sprickan gett sig ner vertikalt mot roten är det oftast inte mycket man kan göra. I det läget måste tanden dras ut och ersättas av ett implantat eller annan protes.

Notera att det krävs en tandläkarundersökning för att upptäcka en spricka i en lagad tand, ett besök hos tandhygienist räcker inte.

Egenvård och försiktighet

Du kan också själv ta hand om en lagad tand genom att vara extra noga med din tandhygien. Se till att du inte går runt och är torr i munnen och vidta åtgärder om du skulle bli det. Undvik att tugga hårda och sega livsmedel som nötter, kola och dylikt med den lagade tanden och borsta tänderna noga och försiktigt. I en död tand är det lättare för bakterier att komma in genom den minsta spricka i dentinet vilket kan leda till att sprickan vidgar sig.

Skulle du känna en spricka med tungan, ta omedelbart kontakt med oss så bokar vi in en tid för undersökning så fort som möjligt. Vi bedömer varje fall individuellt och gör alltid en ordentlig bedömning av möjligheterna att bevara tanden. I bästa fall kan vi rädda tanden, men annars hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för att ersätta tanden.

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien
3 Sep 2018