Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Sugrör – så påverkas dina tänder

Är sugrör dåligt för tänderna?

Många ställer sig den frågan och där man gärna drar - om än långsökta - paralleller till de nappar som barn använder. Nappar som kan påverka tänderna negativt och där barnet kan få exempelvis korsbett eller ett öppet bett (där framtänderna står ut). Den risken finns inte med sugrör.

Sugrör är dåligt för miljön och är en i grunden ganska dålig uppfinning som vi säkerligen skulle klara oss bra utan. Sugrör tillverkas av plast och plast är ett ämne som naturen inte kan bryta ner. Det man ser nu är att sugrören håller på att fasas ut. Exempelvis McDonalds har gått i bräschen för detta och serverar numera dryck utan detta tillbehör. Vilket är bra sett ur en miljöaspekt.

Sugrör minskar frätskador

Däremot så är det sämre sett ur ett rent dentalt perspektiv. Faktum är nämligen att sugrör kan vara bra för våra tänder. Detta i synnerhet om man dricker just läsk eller andra sura drycker - juice, sportdryck, vin, energidryck och så vidare - så kan ett sugrör förhindra frätskador.

Tändernas emalj drabbas nämligen av frätande angrepp i samband med att man dricker exempelvis en läsk. Dricker du läsken med ett sugrör så minimeras kontakten med tänderna och du löper mindre risk i att drabbas av frätskador.

Undvik sura drycker i första hand

Det är således inte enbart positivt att sugrören fasas ut. Men, å andra sidan så finns det också annan material än plast. Har du barn - vilka brukar föredra sugrör - så finns det exempelvis sugrör i metall, i papp eller som tillverkas av bambu eller av glas. Sådana kan du med fördel köpa och ha i hemmet.

Naturligtvis så är det bästa om du undviker att ge dina barn sura, frätande drycker - och att du själv också undviker dessa. Ibland så handlar det emellertid även om att unna sig. Ska du servera ett glas juice till ditt barn vid lördagsfrukosten så gör du lämpligen det med ett sugrör - av annat material än plast - i glaset.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!
1 Feb 2021