Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?

Det finns flera olika hjälpmedel när man vill rengöra mellanrummen mellan tänderna. Vilken variant du väljer beror på hur stort mellanrum det är mellan dina tänder. Har du väldigt trångt mellan tänderna så passar det nog bäst med tandtråd eller tandtrådsbygel. Har du lite större mellanrum mellan gaddarna så är nog en mellanrumstandborste eller sticka ett bättre alternativ. Välj det som din tandläkare eller tandhygienist rekommenderar eller det som du trivs bäst med.

Mellanrumstandborstar tandstickor finns i flera olika storlekar. För att du ska få til en perfekt rengöring mellan tänderna kan du behöva flera storlekar, allt beror på hur tänderna är placerade för just dig.

Viktigt att borsten får ordentligt med plats

För att en mellanrumstandborste ska ge bästa möjliga resultat bör den lätt glida mellan dina tänder utan något motstånd. För borsten varsamt mellan tänderna med en fram-tillbaka-rörelse. Glöm inte de bakre tänderna! För dessa kan det vara bra med borstar som går att böja vid halsen som gör det enklare att komma åt ordentligt. Om du föredrar tandstickor så ska du använda en liknande teknik.

Rena tänder ett plus för din allmänna hälsa

Att göra ordentligt rent mellan tänderna är inte bara viktigt för din tandhälsa utan även för ditt allmänna välmående.Dina tänder har fem ytor som alla behöver vara lika rena. För även om en vanlig tandborste får bort plack från de första ytorna så når den inte in till mellanrummen där det samlas matrester, plack och annat samlas som mest. Det är dessutom viktigt att rengöra mellan tänderna redan innan du gör den traditionella borstningen. Annars kan du smutsa ned dina nyborstade tänder när du rengör mellan tänderna!

Risk för gingivit

Rengör du inte mellan dina tänder så riskerar du att drabbas av gingivit, vilket är det medicinska begreppet för tandköttsinflammation. Denna åkomma drabbar en mycket stor del av världens befolkning och kan på sikt leda till tandlossning. Så visst förstår du varför det är viktigt att rengöra ordentligt mellan tänderna!

Det finns studier som visar att regelbunden rengöring mellan tänder tar upp mer än 20 procent mer plack än bara vanlig tandborstning. Om du följer våra tips så kan du känna dig trygg i att dina tänder håller längre. Dessutom är det bra att besöka tandvården minst en gång om året för personliga råd och sakkunnig rengöring.

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!
17 Feb 2022