Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Vad händer med tänderna när man blir gammal?

Så påverkas dina tänder av åldrande

Att åldras påverkar kroppen på en rad olika sätt, även munnen och tänderna påverkas. Oftast blir man torrare i sina slemhinnor, det kan bli så genom det naturliga åldrandet men också på grund av vissa mediciner eller sjukdomar. De små spottkörtlarna kan förändras med en stigande ålder och få en sämre salivproduktion. Torr mun gör tyvärr att man får mer karies och har lättare att få hål i tänderna.

Emaljen som sitter på tänderna hårdnar, blir tunnare och mer känslig ju äldre vi blir. Den kan också vara sliten efter flera år av tuggning och tandgnissling på nätterna. Om man har fyllningar är risken stor för att emaljen spricker. Tänderna kan få ett mörkare och gulare utseende. Det beror på att emaljen är så tunn att man kan se dentinet. 

Rotytorna kan bli mer synliga och mellanrummen mellan tänderna kan bli både större och mindre, detta sker på grund av att käken krymper. Det är viktigt att se upp med tandsten så man inte får problem med tandlossning.

Egenvård är mycket viktigt

Att ta hand om sina tänder själv är väldigt viktigt för att minska de skador som kan uppstå genom en naturligt åldrande mun. Det är bra om du börjar ta hand om dina tänder långt innan du får några tandproblem. Här följer några enkla råd:

  • Tänk på vad du äter. Undvik att småäta godis och frukt mellan måltiderna. Skölj gärna munnen ofta med vatten.  

  • Använd tandtråd och munskölj. Gör rent ordentligt två gånger med tandtråd och munskölj för att hålla borta karies och tandsten. 

  • Prova eltandborste. Många som är äldre är inte vana att använda eltandborste men det är ett mycket bra och effektivt sätt att göra rent sina tänder. Ibland kan ma ha problem med rörligheten i händerna, som vid artrit och artros, då är eltandborste ett alldeles utmärkt redskap!

Regelbundna tandläkarbesök för en god tandhälsa

När man är äldre ska man besöka tandläkaren ofta. Helst två gånger per år. De flesta som är över 60 år idag har kvar sina egna riktiga tänder, dock kan de vara ordentligt slitna och åtgångna. Många har gjort flera lagningar och satt in kronor blir emaljen och tanden extra känsliga just där. Tandläkaren kan se över ifall det finns några problem och i så fall åtgärda dom. En skadad tand som inte behandlas kan bli ett svårt åtgärdat problem som medför stora kostnader och mycket smärta för den som drabbats. Det är också väl värt att besöka en tandhygienist regelbundet som kan ge en mer grundlig rengöring av munnen och ge stöd och råd kring allmän tandhygien. 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!
12 Oct 2021