Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Varning för skadliga produkter vid tandblekning hemma

En tandblekning kan vara en jättebra behandling för den som har gula eller missfärgade tänder. Tandblekning blir alltmer populärt, både bland kvinnor och män. Om du funderar på at bleka tänderna är det dock viktigt att du får hjälp av en tandläkare att reda ut om en tandblekning är lämplig för dig med tanke på dina tänders tillstånd, och vilka produkter du kan använda utan risk. Du ska aldrig utföra en tandblekning själv utan att konsultera en tandläkare först.

”I värsta fall kan du få skador på tänderna vars konsekvenser du får leva med resten av ditt liv”

Idag finns många preparat för tandblekning tillgängliga på nätet. Problemet med många av produkterna är tyvärr att de innehåller alltför höga halter av peroxider, främst väteperoxid. Dessa produkter kan orsaka frätskador på tandkött och tandemalj, frätskador som förvärras av tandborstning. I värsta fall kan du få skador på tänderna vars konsekvenser du får leva med resten av ditt liv.

Felklassade produkter möjliggör försäljning

Tandblekningsprodukter som innehåller för höga halter av peroxider är förbjudna att sälja i Sverige. Anledningen till att dessa produkter ändå kan säljas är att de klassas som medicintekniska produkter av tillverkarna i stället för kosmetiska, som de egentligen är. För medicintekniska produkter finns inga gränsvärden för peroxider. Detta är ett kryphål som tillverkarna upptäckt och svenska myndigheter kan inte göra så mycket mer än att varna för produkterna. Forskare och tandläkare är överens om att försäljningen måste stoppas men det går trögt.

Som konsumenter gör vi gärna klipp på nätet, och allt vi kan göra i hemmets lugna vrå upplever vi som bekvämt. Kan man bleka tänderna hemma med en produkt man fått i brevlådan, varför ska man masa sig iväg till tandläkare och betala dyra pengar? Ja, ni känner igen resonemanget, och det korta svaret är väl helt enkelt: därför att hemmablekning med farliga produkter kan förstöra dina tänder permanent.

Besök alltid en tandläkare först

För det första ska en tandblekning aldrig genomföras utan att tänderna undersökts. Har man hål i tänderna, eller mycket tandsten, kan man aldrig utföra en tandblekning med lyckat resultat. Tänderna måste vara helt friska innan en tandblekning kan utföras.

Även de produkter som används och rekommenderas av tandläkare innehåller peroxider. Dock håller sig värdena alltid under riskgränserna. Gränserna är högre för de produkter oms tandläkare använder sig av på kliniken, eftersom den blekningen sker under betydligt mer kontrollerade former. För hemmableking är gränsvärdet närmare noll.

En del av behandlingen görs med fördel hemma

Att utföra en tandblekning hos en tandläkare är alltid säkrare än att göra den själv hemma. Dock utförs nästan alltid en del av behandlingen hemma. Det är vanligt att man först får tänderna undersökta för att fastslå vilken typ av produkt som ska användas och hur behandlingen ska gå till.

Därefter utför tandläkaren en eller två behandlingar på kliniken, varefter ett avtryck tas av patientens tandrad och en specialbyggd skena tillverkas, som patienten får med sig hem tillsammans med blekmedel och tydliga instruktioner för hur produkten ska användas. Patienten bleker sedan tänderna själv ett par timmar per dag och gör sedan ett återbesök där tandläkaren kontrollerar att allt ser bra ut.

Vi erbjuder alla former av tandvård i Solna, alltid till förmånliga priser!

 7 May 2018