Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Blek inte tänderna på en skönhetssalong

Tandblekning kan ske i hemmet, hos tandläkare och hos skönhetssalong. Men välj rätt väg för bäst resultat! Blek inte tänderna på en skönhetssalong.

Under 2016 granskade Sveriges Radio, via P3, skönhetsbranschen utifrån flera perspektiv. Deras slutsats var en hård dom då det enligt deras statistik var 32 av 40 salonger som använde för starka medel. Det är även något som ett par tandläkare uppmärksammat och publicerat nyheter om på sina hemsidor. Alternativet att gå till tandläkare anses därmed säkrare  - även om det kan kosta mer.

Kan få svåra konsekvenser

När P3 genomförde undersökningen intervjuade de även flera experter inom området och flera varnade om att blekning hos skönhetssalong kunde få ”svåra konsekvenser”. De tre saker som tas upp som faror är:

  • Skador på tänder och tandvävnad

Om tandblekningsmedlet används på fel sätt kan det uppstå skador på tänderna och tandvävnad som sedan inte går att åtgärda.

  • Ilningar

Vid felaktig behandling är risken att konstanta ilningar uppstår i tänderna.

  • Andra skador kan leda till rotfyllning

Om en person tidigare har skador oh sedan gör en tandblekning kan skadorna förvärras och resultera i en rotfyllning.

Dessutom är ett stort problem att flera skönhetssalonger använder för starka medel. Det är något som även Yvonne Nyblom, som är ordförande för Sveriges Tandhygienistförening påtalar i en sammanfattande artikel på Sveriges Radios hemsida sr.se.

Flera tandläkare menar att kunskapen om tänder är för låg hos dessa skönhetssalonger och att detta tillsammans med för starka medel skapar en förhöjd risk hos kunderna.

Går runt reglerna

Enligt EU:s regler får medel som används för tandblekning maximalt innehålla 6 % väteperoxid. Däremot får man bara ha nivån på 0,1 % om det inte finns någon tandläkare som arbetar med medlet. I teorin innebär detta att skönhetssalonger bara får använda medel med 0,1 % väteperoxid. Men praktiskt ser det helt annorlunda ut.

När P3 genomförde stickprovskontroller hos 40 skönhetskliniker visade det sig att de flesta (32 st) använde betydligt högre nivåer. Värsta fallet var en klinik som hade medel med 38 % vilket är extremt mycket högre än vad utbildade tandläkare får använda.

Hur kan detta vara möjligt?

Problemet sitter i klassificeringen av produkterna från tillverkarna. Gränsen som nämns ovan gäller för kosmetiska produkter. Många tänker även att det just är kosmetiska produkter som används vid tandblekning. Men tillverkarna klassificerar produkterna som medicintekniska. Därmed gäller inte längre dessa regler vilket gör att de kan sälja produkterna med för höga halter utan att det ska bli olagligt. Att sedan skönhetssalonger väljer produkter med högre halter än vad utbildade tandläkare använder är kanske inte det mest förtroendeingivande med tanke på riskerna. Även hemblekning kan vara skadligt och vi rekommenderar alltid att du tar kontakt med en seriös tandläkarmottagning för din blekning!

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien3 Feb 2020