Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna

Att bita på naglarna är en ovana som kan vara skadlig på många sätt, både för det allmänna hälsotillståndet men också för tänderna. Här nedan följer en lista med hur din mun och din kropp kan påverkas av nagelbitning.

Dålig tandocklusion

Om du ständigt trycker på käkbenet när du biter dina naglar kan detta göra att dina tänder förskjuts ur sin position eller att de får en konstigt form. I värsta fall kan man förskjuta hela käken. Förskjutna tänder kräver i de flesta fall tandställning för att återställas till sitt normalläge.

Tandköttssjukdomar och infektioner

Nagelbitare lider i högre utsträckning av tandköttssjukdomar och muninfektioner, till exempel gingivit. Tandläkare har till och med hittat bitar av naglar under tandköttet som suttit där en längre tid. De bakterier som finns under dina naglar kan också potentiellt infektera eller orsaka annan irritation på ditt tandkött.

Trasiga tänder

Att ständigt slita av bitar av naglarna med tänderna kan leda till att framtänderna får sprickor. Dina tänder kan gå sönder eller till och med brytas av. Du kan också orsaka skador på din tandemalj.

Trasig tandställning

För de barn och ungdomar som bär tandställning kan nagelbitning orsaka skador på tandställningen och dess fästen och vajrar.

Dålig andedräkt

Bakterierna som kommer in i den mun när du biter på naglarna kan leda till att du får dålig andedräkt.

Allmänt sämre hälsotillstånd

Nagelbitare får i sig virus,svamp och bakterier när de biter på naglarna som kan orsaka infektioner och sjukdomar i kroppen såsom influensa, förkylning och magsjuka.I relativt ny studie visade till exempel att tre av fyra nagelbitare hade e-coli bakterier i munnen. Hos de som inte bet på naglarna var det cirka en av fyra som hade det.

Varför börjar man bita på naglarna?

Barn brukar bita på naglarna när de blir nervösa, stressade eller oroliga. Att bita på naglarna är då ett sätt att lindra stress. Vissa menar att barn som sugit på tummen oftare börjar bita på naglarna än de som använt napp. I familjer där en vuxen biter på naglarna kan det hända att barnen tar efter och också börjar bita på sina naglar.

Enligt forskning kan barn börja bita sina naglar redan i 4-årsåldern. Det är relativt vanligt att bita på naglarna, framförallt bland barn och ungdomar. Enligt amerikanska siffror så biter cirka 30% av barnen på naglarna och omkring 50 % av unga vuxna. Det är vanligare att pojkar biter på naglarna är att flickor gör det.

Hur slutar man bita på naglarna?

Det går inte att få någon sluta bita på naglarna som inte vill det. Att försöka tvinga ett barn att sluta bita på naglarna kan göra mer skada än nytta. Riskera inte din relation till barnet.

Eftersom nagelbitning är ett sätt att hantera stress, oro eller nervositet så är första åtgärden att försöka hitta ett sätt att hantera den typen av känslor som inte resulterar i nagelbitning. Istället kan man tugga tuggummi, klämma på en boll, spela gitarr, leka med en fidget spinner eller något liknande som aktiverar händerna eller munnen.

Det kan också vara bra att genomföra vissa praktiska åtgärder som att alltid ha naglarna kortklippta. Man kan också gå till en nagelsalong och få konstgjorda akrylnaglar. Dessa gör det omöjligt att bita på naglarna. Vill man inte ha den typen av naglar så finns det också medel som man kan ta på naglarna som smakar mycket illa. Problemet med det medlet är att det ofta kommer på smörgåsar och annan mat som man äter med händerna vilket kan leda till att man får problem med aptiten istället. Vid mycket stora och omfattande problem med nagelbitning kan det vara aktuellt med terapi.

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!
15 Mar 2022