Dolt socker ökar risken för karies
Vi moderna människor får i oss långt mer socker än vi behöver. Saken är den att vi klarar oss utan de flesta sockerarter. Men våra kroppar längtar ständigt efter socker, och belönar oss när de får det. Anledningen till detta går långt tillbaka i tiden, det är inget konstruerat behov skapat av sockerindustrin. När vi var tvungna att leta mat för vår överlevnad var söt och fet mat något som fick oss att överleva. I dag innehåller nästan alla livsmedel olika typer av sockerarter och vi får i oss ett överflöd av socker.
”Livsmedelstillverkarna 'spetsar' många av de livsmedel vi föreställer oss är rakt igenom nyttiga, som till exempel färdigmat, smörgåspålägg, fruktmüsli och juice”
Många är medvetna om hur skadligt socker är, inte minst för tänderna, och undviker aktivt kakor, godis och läsk. Men vill man dra ner på sitt sockerintag och leva nyttigare måste man se bortom dessa uppenbara livsmedel och leta på mer oväntade platser. Livsmedelstillverkarna ”spetsar” nämligen många av de livsmedel vi föreställer oss är rakt igenom nyttiga, som till exempel färdigmat, smörgåspålägg, fruktmüsli och juice.
Socker är inte bara socker
Det finns egentligen inget ”dolt socker”, eftersom livsmedelstillverkare alltid är skyldiga att redovisa alla ingredienser på förpackningen. Snarare är det så att vi konsumenter kanske inte förväntar oss att vissa livsmedel ska innehålla fullt så mycket socker som de gör, och inte aktivt kontrollerar allt vi stoppar i oss. Dessutom heter långt ifrån alla sockerarter heller någonting med ”socker”. Visst skulle det vara lätt om det på förpackningen stod att ”den här produkten innehåller mer socker än vad som kan betraktas som normalt”, men faktum är att sockerarterna ofta är uppdelade och har namn som maltodextrin, glukossirap, fruktos, sukros osv.
Just ändelsen -os kan vara värd att lägga på minnet; den antyder vanligtvis att det rör sig om någon form av socker. Vill man se precis hur mycket socker en produkt innehåller totalt ska man titta på näringsdeklarationen under Kolhydrater och sedan ”varav sockerarter”. En produkt som innehåller 5% sockerarter (5g per 100g) eller mer kan betraktas som söt. Ta en titt i ditt skafferi, så ser du snart att sockerbomber kommer i de mest oanade skepnader.
Sök aktivt efter det minst söta alternativet
Färdigrätter, som är tänkta att ätas som lunch eller middag, innehåller oftast betydligt mer socker än motsvarande rätt när man lagar den själv. Likaså olika typer av kryddmixar och färdiga såser. Utvecklingen går tyvärr åt fel håll, tillverkarna konkurrerar om kunderna genom att locka med socker, och vi konsumenter går i fällan. När du väljer färdiglagat, var i stället noga med att välja det alternativ som innehåller minst socker. Lika bra som våra kroppar är på att tjata efter socker, lika bra är de faktiskt på att vänja sig av med det ständiga suget, även om det är jobbigt i början.
Allt socker är skadligt för tänderna
Som tandläkare ser vi förstås dagligen konsekvenserna av människors stora sockerintag. Patienter blir förvånade när de drabbats av hål i tänderna, eftersom de ”aldrig äter godis”. Men allt onödigt socker i livsmedel är skadligt för tänderna, och slarvar man med tandborstning och tandtråd sitter den söta maten kvar på tänderna långt efter att man ätit och kariesbakterierna kan börja äta sig in i emaljen. Vill man ha friska tänder hela livet är det tyvärr inte tillräckligt att undvika godis, kakor och läsk, man måste aktivt välja livsmedel som innehåller mindre socker, och samtidigt vara noga med att sköta sin tandhygien.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk