Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Akut tandvård – snabba tips

Om du slår ut en tand, eller skadar en tand, ska du alltid kontakta en tandläkare. Börja med ett telefonsamtal, det är inte säkert att du behöver åka in. Här kommer några snabba tips om vad som gäller vid akut tandvård.

För akut tandvård kontaktar du i första hand din vanliga tandläkare. Bara om du inte kan nå tandläkaren, till exempel sent på kvällen, kan det bli läge att kontakta en speciell akutklinik (se nedan).

Innan du ger dig iväg till tandläkaren i ett akut ärende är det bäst att du ringer och pratar med dem. Dels för att säkerställa att de kan ta emot dig akut, dels för att ge dem en chans att förbereda sig. Beroende på vad som har hänt är det inte ens säkert att du behöver åka in, eller i alla fall inte på en gång.

Om du har tappat en tand

Om en tand har lossnat, ska du helst ha kvar den i munnen tills tandläkaren kan ta hand om den. Allra bäst är om du kan sätta tillbaka den på sin plats, annars kan du ha den under tungan.

Om det gäller ett barn och du är rädd att tanden ska försvinna ner i magen går det också bra att förvara tanden i mjölk, till exempel i en liten burk. Det viktigaste är att tanden inte torkar.

Om en tand är skadad

Om en tand har blivit skadad men sitter kvar är det inte säkert att du behöver tandvård. Skadade tänder läker ofta av sig själva. Men du ska absolut ringa upp och låta tandläkaren avgöra det över telefon.

Om en skadad tand inte känns bättre efterhand, eller om den inte slutar att ömma helt inom en vecka ungefär, bör du kontakta tandläkaren på nytt. Det gäller också om tanden ändrar färg, om det ilar i den, eller om det känns som om den sitter mer och mer löst.

En skadad tand behöver vila för att kunna återhämta sig. Försök att inte tugga med den. Du bör också vara extra noga med att hålla den ren. Om vanlig tandborstning känns obehagligt eller olämpligt kan du rengöra tanden med en tops som du doppar i klorhexidinlösning (finns på apoteket).

Så hittar du mer hjälp

Om du är osäker på hur du ska bete dig när du själv eller någon annan har skadat en tand, eller om du behöver hjälp med att hitta en tandläkare med inriktning på akut tandvård, kan du alltid ringa till Vårdguiden på telefon 1177. Du kan också gå in på 1177.se och få svar på många frågor.

Liknande artiklar

Vad ingår i en standardundersökning av tänderna?

Fakta om tandblekning

Så fungerar fluorsköljning

Fri tandvård upp till 23 år

 

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

10 Feb 2017