Att bleka tänderna för att få bort vanliga missfärgningar är en ganska enkel behandling. Beroende på vilken metod du väljer kan det ta allt ifrån några timmar hos tandläkaren till några dagars egenbehandling I hemmet.
Man ska veta att blekningen inte alltid ger ett bra resultat. Tänder med gula eller bruna missfärgningar går ofta bra att bleka, men andra missfärgningar, till exempel från amalgamfyllningar, kan vara svåra att bleka bort. Det gäller även för tänder som har skadats på djupet och fått en mörkare missfärgning, till exempel efter ett hårt slag. Vid svårare missfärgningar kan blekningen också kräva längre tid, och då ökar risken för bieffekter.
Vissa biverkningar direkt efter blekningen är helt normala, till exempel ilningar i tänderna och irriterat tandkött. De brukar försvinna inom ett dygn eller två.
Rådgör med din tandläkare
Innan du bleker tänderna ska du låta en tandläkare undersöka dig. Tandläkaren kan avgöra om blekningen har goda chanser att lyckas och vilken metod som är mest lämplig för dig.
Tandläkaren ger dig också all nödvändig information om hur blekningen går till. Till exempel bör du undvika starkt färgad mat eller dryck under några dagar, som rödvin och blåbär. Om du har hål i tänderna behöver de lagas före blekningen.
Varför tändernas färg förändras
Att vi har olika färg på tänderna är helt naturligt och på många blir färgen mörkare med åren. Tändernas färg kan också förändras genom att starka färgämnen från tobak, mat och dryck tränger in i emaljen och dentinet, det så kallade tandbenet. Man kan även få missfärgningar av olika sjukdomar, även redan som barn.
När man inte bör bleka tänderna
Det är inte alltid så lämpligt att bleka tänderna. Det finns ett antal anledningar till att helt enkelt låta bli. Om man har problem med isande tandhalsar, blottlagda rotytor eller tunn emalj bör man inte bleka tänderna. Då ökar risken för att du ska drabbas av biverkningar i form av isningar.
Rökning och snusning kan göra att resultatet av behandlingen blir sämre. Blekmedlet kan dessutom förstärka den negativa effekten av tobak på munhålan.
Om man är gravid eller ammar bör man inte bleka tänderna. Det har inte har gjorts några uttömmande studier av vilka bieffekter blekmedlet kan tänkas ha på fostret eller det nyfödda barnet.
Tandblekning får inte utföras på personer under 18 år.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk