Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Känsliga tandhalsar | Blottade tandhalsar

Borstar du för hårt kan du med tiden drabbas av ilningar i tänderna, eftersom tandköttet drar sig tillbaka och de känsliga tandhalsarna blir blottade.

Känsliga eller blottade tandhalsar leder till ilningar i tänderna

Säkert har du någon gång fått ont i en tand när du ätit något kallt eller varmt. Fenomenet känns som en ilning av smärta och brukar betecknas som just ilningar eller isningar i tänderna. Det kan också uppstå vid plötsligt tryck mot tanden. Men oavsett vad som för stunden framkallar ilningen har den alltid en orsak, och ofta handlar det om blottade och känsliga tandhalsar.

”När tandhalsen exponeras blir den känslig för varmt och kallt, och även känslig för beröring. Smärtsignaler som leder in till pulpan aktiveras och det vi kallar ilningar uppstår”

Tandhalsen är den del av tanden som utgör gränsen mellan tand och tandkött. På tandhalsen sitter ingen emalj utan endast ett tunt lager så kallad rotcement. Det gör tandhalsen extra utsatt, men så länge den täcks av tandkött så ligger den skyddad.

Om tandköttet däremot börjar dra sig tillbaka, till exempel genom att man tar i för hårt när man borstar tänderna, blir tandhalsen oskyddad. När en tandhals exponeras blir den känslig för varmt och kallt, och även känslig för beröring. Smärtsignaler som leder in till pulpan aktiveras och det vi kallar ilningar uppstår. Ilningarna är egentligen inte farliga, men eftersom vår hjärna tolkar dessa signaler som smärta så gör det ont.

Tandkräm mot ilningar i tänderna

Vad kan du då göra om du drabbas av ilningar i tänderna? Det första du bör göra är att besöka en tandläkare för att försäkra dig om vad ilningarna beror på. Ilningar kan nämligen ha andra, allvarligare orsaker än blottade tandhalsar, till exempel karies. Om din tandläkare konstaterar att du har en eller flera tandhalsar som är blottade kan du börja med att använda tandkräm mot ilningar, som finns att köpa på alla apotek. Dessa tandkrämer är ofta bevisat effektiva mot ilningar och kan i många fall hjälpa.

Fluorlackning lindrar besvären

Skulle specialtandkrämen inte hjälpa kan du få behandling hos din tandläkare. Den vanligaste metoden för att förhindra ilningar i tänderna är att pensla tandhalsarna med en särskild fluorlack, vilket ger ett bra skydd. Behandlingen bör upprepas med jämna mellanrum, eftersom det tyvärr är så att tandkött som dragit sig tillbaka vanligtvis gör det permanent. Dina tandhalsar kommer alltså att förbli exponerade och potentiellt känsliga. Men med regelbunden fluorlackning slipper du ilningar i tänderna.

Borsta rätt

Sedan ska du förstås också försöka ändra din borstteknik. De vanligaste misstagen folk gör vid tandborstning är dels att borsta för hårt, men också att man använder sig av en för hård tandborste.

kvinna med känsliga tandhalsar som borstar tänderna

Välj en mjuk tandborste nästa gång du är i affären, och använd den sedan försiktigt när du borstar. Att borsta tänderna rätt handlar om att gunga tandborsten lätt precis i gränsen mellan tänder och tandkött. Fråga din tandhygienist om du är osäker. Att använda en eltandborste kan också vara bra för den som har en tendens att borsta för hårt med vanlig borste.


Liknande artiklar

Så utbildar du dig till tandläkare

Se upp för det dolda sockret

Snus, missfärgade tänder och dålig andedräkt

Spricka i lagad tand

 

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien24 Nov 2020