Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Snus | Missfärgade tänder | Dålig andedräkt | Inflammation

Hur påverkar snusande dina tänder? På flera sätt. Missfärgning, dålig andedräkt och inflammationer är några av de problem som kan orsakas av regelbundet snusande.

 

Snus har på senare år blivit ett allt populärare berusningsmedel. När det tidigare mest var män som använde denna nordiska form av tobak så är det idag även allt fler kvinnor som använder det. En av anledningarna är att snuset upplevs som mer hälsosamt än rökning. Men precis som andra njutningsmedel såsom öl och vin kan snuset ha en negativ inverkan på din tandhälsa.

Nikotin missfärgar tänderna

Snus innehåller, precis som cigaretter, nikotin. Detta riskerar att missfärga tänderna, precis som andra kemikalier som lämnar ett lager av rester på rökarens tänder. Vid sidan av nikotinet är det tjära som orsakar de värsta missfärgningarna. Man kan dock motverka dessa missfärgningar på olika sätt, som exempelvis polering och saltblästring. Tandblekning är en annan effektiv och beprövad metod. Men glöm inte att missfärgningarna riskerar att komma tillbaka om du fortsätter att snusa efter någon av dessa behandlingar.

Regelbundet snusande kan även orsaka andra problem. Ett av dessa är blottade tandhalsar. Tändernas stödvävnad påverkas av snuset, vilket i sin tur kan leda till att tandköttsranden åker upp och blottar tandhalsen. Det uppfattas som att tandköttet krymper. Ofta är detta ett ofarligt problem, men det kan även vara en indikation på tandköttsinflammation. Symptom på detta kan vara blödande, svullet eller tydligt rött tandkött. Inflammationen kan gå tillbaka om du slutar snusa, men de blottade tandhalsarna kommer inte att gå tillbaka. Tandköttet repareras alltså inte.

Dålig andedräkt en risk vid snusning

Dålig andedräkt är ett annat munhålerelaterat problem som snusare riskerar att drabbas av. Slemhinnan kommer i kontakt med snuset och blir tjockare och får en ojämn yta. Detta gör slemhinnorna till en grogrund för bakterier att gro på, de trivs utmärkt i de små sprickor och springor som blidas i slemhinnan. Detta leder till en dålig andedräkt. Något som är lurigt är att den drabbade inte märker detta, eftersom man snabbt vänjer sig vid stanken. Andra personer kommer dock att upptäcka den dåliga andedräkten om de kommer för nära.

Det finns även studier som visar ett visst samband mellan snusning och tandlossning, tandförslitning och till och med karies. Dessa resultat är dock osäkra eftersom det finns en hel del andra faktorer som spelar in och som inte är inkluderade i studien, som matvanor och tandhygien. Det finns alltså ingen statistiskt säkerställd forskning som visar på ett samband mellan snus och tandlossning.

Våra tandläkare i Solna kan hjälpa dig

Det finns flera saker som en tandläkare kan göra för att åtgärda tandproblem som orsakas av snusande. Men vissa saker kan du göra själv, slemhinnorna läker om du slutar snusa och den dåliga andedräkten kan bli bättre (men den kan ju vara orsakad av andra saker också).

Missfärgningar som orsakats av snus kan en tandhygienist putsa eller bleka bort. Du kan även få hjälp att rengöra tandfickorna. Bakterier försvinner och du minskar risken att drabbas av tandinflammation.

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien
30 Jul 2018