Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Vad finns det för olika typer av tandställningar?

De flesta har tänder som i någon mån ligger snett i förhållande till varandra. För vissa kan det krävas en tandställning som reglerar tänderna till ett mer gynnsamt läge. Vilka sorter finns det att välja mellan?

Olika typer av tandställningar

En tandställning kan användas för att reglera ett överbett, ett underbett, ett öppet bett eller ett väldigt djupt bett. Det normala är att man gör detta i en yngre ålder och att man således möter vuxenlivet med ett perfekt leende. En tandställning sitter - beroende på hur pass kraftigt problemet är - normalt på i mellan ett- och två år. Det går även att få tandställning i äldre ålder, men då får man också betala kostnaden ur egen ficka.

Innan vi tittar närmare på vilka tandställningar som finns så kan det vara läge att använda den senare detaljen för föräldrar: försök se till att barnen/ungdomarna väljer tandställning om det görs en bedömning av en tandläkare att en sådan behövs. Det handlar om en begränsad period i livet och lösningen tar bort risken för framtida bekymmer.

Tre olika typer av tandställningar

Primärt finns det tre stycken vanliga tandställningar att välja på. Vi går igenom dessa och sammanfattar deras respektive för- och nackdelar här nedan och enligt följande:

  • Fast Tandställning: En fast tandställning är den som går under smeknamnet räls. Metoden är både väl beprövad och väldigt effektiv. Tänderna - varje enskild tand - kan regleras separat och det blir nästan alltid det resultat man eftersträvar. Det negativa är att en fast tandställning syns.

    Den är tillverkad av metall och det gör att den blir väl synlig i samband med att man ler. Däri ligger också det stora problemet: exempelvis ungdomar befinner sig i en känslig ålder och är mer måna om det egna utseendet. Att få beskedet att man måste bära en fast tandställning under exempelvis ett år kan vara tufft. Andra nackdelar är att det kan skava och göra lite ont till en början. Att mat fastnar är också en nackdel värd att nämna.

  • En avtagbar tandställning. Den här varianten kan även kallas för en nästan osynlig tandställning . Istället för skenor av metall så används diton av plast. Dessa är mer flexibla och går att ta ur vid behov - något som passar exempelvis ungdomar.

    Skenorna är transparenta och denna typ av tandställning har ökat i popularitet under senare år. Man ska emellertid se att en stor nackdel är att den inte ger lika exakt och precist resultat som en fast tandställning.

    Varje enskild tand kan inte regleras på samma sätt. Invisalign har visat sig vara en populär lösning för detta. Den har även en fördel i att man kan se ett förväntat resultat innan behandlingen - och att man kan följa hela behandlingen genom uppdateringar via en app i telefonen.

Den osynliga tandställningen är populär

Idag kan man även erbjudas ett tredje alternativ i samband med att tänder ska regleras genom en tandställning. Dagens teknik och utveckling har skapat möjligheter att använda en osynlig tandställning som sitter på insidan av tandraden.

En Lingual Tandställning - som den kallas - kan styra och reglera varje enskild tand och detta utan att det syns överhuvudtaget. Nackdelen är att behandlingen är dyrare och svårare att utföra. Man får räkna med att betala mer för denna lösning. Sett till fördelarna så kan det emellertid vara en investering.


Liknande artiklar

Dålig andedräkt | Tips från tandhygienisten

Vita fläckar på tänderna | Mineraliseringsstörning

Ortodonti - Korrektiv behandling

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien
26 Oct 2020