Ortodonti ger dig leendet tillbaka
Ett enklare ord för ortodonti är tandreglering. Om ditt bett ger dig problem kan du få hjälp att korrigera det. Det kan till exempel handla om att du har tänder som vuxit snett eller att de sitter för tätt. Hos en specialist, en ortodontist, kan du då få hjälp att korrigera tänder och bett, till exempel genom en tandställning.
"Det är vanligast att barn och unga får tandställning men en sådan fungerar även att använda i vuxen ålder. Du kan också överväga tandreglering om du är missnöjd med hur dina tänder ser ut."
Det är vanligt att tänderna behöver regleras om de inte står i en jämn tandrad. Om tänder i din mun har vridit sig, lutar åt ena sidan eller sitter för trångt kan det ge dig problem med det naturliga bettet. Det kan helt enkelt bli så att käkarna inte passar ihop när tänderna lutar åt olika håll.
Bettproblem kan upptäckas vid vanlig tandundersökning
Om du misstänker att du har avvikelser i ditt bett kan du be att bli undersökt av en allmäntandläkare först. Problemen upptäcks ofta vid en vanlig tandundersökning. På barn upptäcks ofta avvikelser när barnet har tappat de flesta av sina mjölktänder och har börjat få permanenta tänder som växer ut. I det läget kan tandläkaren ta bort mjölktänder för att se placeringen för de permanenta tänderna. Om tandläkaren bedömer att en tandställning behövs får barnet det.
Några vanliga problem med avvikelser för vuxna är underbett, överbett, öppet bett och djupt bett. Underkäken och överkäken passar inte ihop och kan inte mötas som de ska när du biter ihop tänderna.
Underbett
Vid underbett vill tänderna i din undre käke bita framför överkäkens tänder. Det kan bli svårt för dig att bita av föda och tugga den.
Överbett
Ett överbett ger motsatt problem. Framtänderna i den övre käken lägger sig utanpå underkäkens tänder så att din underläpp och överläpp har svårt att mötas. Det gör att tänderna lättare skadas om du skulle snubbla, idrotta eller om du på annat sätt lever ett fysiskt aktivt liv.
Öppet bett
Öppet bett betyder att dina tänder, antingen framtill eller på sidorna, inte når varandra. Utan kontakt blir det lätt svårt att bita ihop ordentligt och tugga maten.
Djupt bett
Djupt bett innebär att underkäkens framtänder riskerar att komma upp i gommen. Det kan leda till att sår bildas i gommen.
Den tandläkare du träffar inom den allmänna tandvården har ansvar för att följa hur olika patienternas bett utvecklas. Om du har behov av att korrigera ditt bett ska din tandläkare ta kontakt med en specialist på tandreglering - en ortodontist. Att bettet utvecklas på ett sätt som gör att det behöver korrigeras är särskilt vanligt när det gäller barn och ungdomar som växer. Om allmänna tandvården upptäcker att en ung människas bett behöver korrigeras ska en specialist kontaktas och den unga patienten kan då bli remitterad till specialistvård.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk