Vad ska man göra åt dålig andedräkt?
Dålig andedräkt har vi alla då och då, inte sällan utan att vi själva märker det. En bit mat som fastnat mellan tänderna, en lång utekväll, förkylning och andra sjukdomar, listan kan göras lång på saker som får oss att lukta illa ur munnen. För de flesta av oss är dock problemen övergående. Den som sköter sin tandhygien, äter och dricker regelbundet och inte röker eller snusar får vanligtvis väldigt sällan problem med dålig andedräkt.
”Halitosis går inte över av sig själv, men med lite jobb kan du faktiskt bli av med kronisk dålig andedräkt på egen hand. Du kan också alltid få hjälp av en tandhygienist med att utreda orsakerna till din dåliga andedräkt”
För visst är det ett problem vi talar om. Alla tycker det är jobbigt med dålig andedräkt. Och allra värst är det kanske att den som lider av det ganska ofta är omedveten om hur illa det luktar ur munnen. Man vänjer sig nämligen vid dålig lukt om man ständigt utsätts för den, det är så vårt luktsinne fungerar.
Dålig andedräkt heter på tandläkarspråk halitos, och kronisk dålig andedräkt, som upp emot en halv miljon svenskar lider av, benämns halitosis. Halitosis går inte över av sig självt, men med lite jobb kan du faktiskt bli av med kronisk dålig andedräkt på egen hand. Du kan dock alltid få hjälp av en tandhygienist med att utreda orsakerna till din dåliga andedräkt. Den kan bero på saker du inte kan göra något åt, som till exempel stora mängder tandsten eller ett kariesangrepp. Dålig andedräkt kan även orsakas av sjukdomar eller vissa mediciner, även om det allra vanligaste är att halitos har sitt ursprung i munhålan. Här kommer ett par tips på vad du kan göra för att slippa dålig andedräkt.
Sköt din tandhygien
Det här kan verka som ett självklart tips, men alltför många slarvar med munhygienen, och nöjer sig kanske med att bara borsta tänderna någon gång per dag. De allra flesta som drabbas av dålig andedräkt gör det på grund av att de missköter sin munhygien. Det som då händer är att bakterier i munnen bryter ner proteiner från matrester och beläggningar på tänderna och frigör illaluktande svavelföreningar som får oss att lukta illa ur munnen.
God munhygien innefattar inte bara tandborstning, utan även tandtråd och tungskrapa. Genom att skrapa bort beläggningar från tungan kan du bli av med många av de bakterier som orsakar halitos. Och genom att använda tandtråd ser du till att matrester inte får sitta kvar mellan tänderna och bilda en grogrund för bakterier.
Ät och drick regelbundet
Småätande är inte bra för tänderna, och det kan också orsaka dålig andedräkt genom att det påverkar din salivproduktion. En god salivproduktion är viktig för att bli av med bakterier ur munhålan, och saliven stimuleras av regelbundet intag av mat och dryck på fasta tider.
Ett alternativ till att småäta kan i stället vara att tugga på ett tuggummi med xylitol efter måltiderna. Tuggummit sätter fart på salivproduktionen och du får även en ren och fräsch känsla i munnen.
Sluta snusa och röka
Rökning och snusning orsakar dålig andedräkt, det finns tyvärr ingen väg runt det. Det är dock just i samband med bruket och direkt efteråt som man luktar illa ur munnen, så är du rökare eller snusare och inte alls har någon lust att sluta, så är det i alla fall bra att låta bli när du vet att du verkligen vill undvika dålig andedräkt.
Persilja kan hjälpa tillfälligt
Om du märker att du luktar illa ur munnen och snabbt måste bli av med den dåliga lukten, så kan det hjälpa att tugga på en kvist persilja. Persilja är mycket rikt på klorofyll, som har förmågan att neutralisera de svavelföreningar som bildas när proteiner bryts ner av bakterier i munnen.
Men om du inte ständigt vill gå omkring och tugga på persilja så krävs så klart andra metoder som god munhygien och regelbundna besök hos din tandhygienist.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk