Det finns flera anledningar till att man får plötsligt ont i käken. Vi går igenom dem samt vad du kan göra för att avhjälpa smärtan. OBS! Om du får ont i bröstet samtidigt som du får ont i käken och upplever att du är yr eller har svårt att andas skall du genast ringa 112 då detta kan vara tecken på hjärtinfarkt.
Smärta orsakad av stress
Om man är stressad och spänd finns det risk att man biter ihop hårt och spänner käkarna. Du kan massera käkarna och göra ansiktsyoga för att bli av med de värsta spänningarna vilket troligtvis även lindrar smärtan. Är du så pass stressad att du får problem med dina käkar bör du överväga vissa livsstilsförändringar. Det är inte hälsosamt att vara stressad längre perioder.
Gnissel som förstör tänderna
Många biter ihop hårt och gnisslar tänder när de sover. Det kan man göra även om man inte är särskilt stressad. Ofta kan tandläkare se om man gnisslar tänder på natten då detta sliter mycket på tänderna. Ett sätt att komma till rätta med tandgnissel är att sova med bettskena. Med en bettskena så pressar man inte ihop tänderna lika ofta och hårt som utan. Då skonar man tänderna från onödigt slitage och slipper en värkande käke. Det finns bettskenor som man kan köpa på apoteket. Man kan också gjuta en anpassad bettskena hos tandläkaren.
Bettavvikelser och tänder som ger problem
Som tur är behandlas de flesta bettavvikelser tidigt i Sverige då Folktandvården täcker det behovet som finns hos barn och unga. Dock kan bettavvikelser uppkomma senare i livet. Exempelvis genom en skada eller då visdomständer kommer upp och tränger undan andra tänder. En tandläkarundersökning med röntgenbilder kan vanligtvis fastställa om smärta i käken kommer från felställda tänder eller en bettavvikelse. Om tandläkaren tror att det kan hjälpa dig kommer hen rekommendera tandställning eller bettskena och i vissa fall även operation.
Överrörlig käkled källa till värk
De som har en överrörlig käkled kan många gånger få ont av det. Käken kan också hoppa ur led om man har otur. Det finns speciellt anpassad sjukgymnastik man kan göra för att träna upp käken och på så vis minska smärta och andra besvär som kan uppkomma av en överrörlig käke.
Inflammationer som smärtar
Att få en inflammation som gör att käken värker är ganska vanligt. Inflammationer i öron, hals och tänder kan resultera i en värkande käke. Ofta går inflammationerna över av sig själv men om du upplever att du har onormalt ont eller att smärtan inte avtar bör du uppsöka en tandläkare eller läkare som kan kontrollera att inflammationen inte förvärras. I en del scenarion kan man behöva en penicillinkur, till exempel om man råkat ut för öroninflammation.
Sjukdomar i muskler och leder
Det finns flertalet muskel- och ledsjukdomar som kan drabba hela eller delar av kroppen. Om ingen av ovanstående sjukdomar eller besvär varit orsaken till din smärta kan du behöva göra en mer omfattande läkarundersökning för att kunna utesluta sådant som reumatism och fibromyalgi.
När ska man söka hjälp för käksmärta?
Får du plötsligt ont i käken och i bröstet samt känner dig yr så kan detta vara tecken på en hjärtinfarkt och då bör du ringa 112 direkt.
I de flesta fall är käksmärta inte så akut och man kan vänta några dagar på att den går över av sig själv. Har du mycket ont kan du ringa 1177 så ger de dig råd kring hur du bör göra. Samma sak gäller om smärtan inte avtar. Du kan också boka in ett besök på din vårdcentral så att en läkare eller sköterska kan titta på din käke.
När du har ont skall du undvika att belasta käken. Gör avslappningsövningar så att du inte spänner den mer än nödvändigt.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk