Att socker kan ge hål i tänderna vet dom flesta och många ersätter istället med alternativ sötning. Men är sötningsmedel dåligt för tänderna?
Annorlunda påverkan jämför med socker
Man får lära sig redan som barn att socker orsakar tandtroll som på sikt kan ge hål i tänderna och dålig munhälsa på andra sätt. Lördagsgodiset är heligt och det är en god idé att som förälder begränsa sockermängden för sina barn både för hälsans men också för tändernas skull.
Dom senaste åren har det dock kommit mängder av produkter sötade med sötningsmedel istället för socker, alltifrån ketchup till godis. Nedan följer olika alternativa sötningar och vilken påverkan det har på tänderna.
Stevia – Ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur växten som heter just Stevia. Det ger inte hål i tänderna och inga andra skador har heller rapporterats.
Konstgjorda sötningsmedel – Konstgjorda sötningsmedel framställs på olika sätt men likt för alla är att det inte ger hål i tänderna.
Skillnaden mellan socker och dom olika sötningsmedlen som finns är att det senare inte bryts ner till syra när det stoppas i munnen, vilket är vad som sker med vanligt socker.
Generellt bättre med sötningsmedel
Produkter som sötats med sötningsmedel istället för socker, så som godis, saft, tuggummin och annat, är generellt bättre för tänderna. Undviker man att äta socker och ersätter det med sockerfria produkter är chansen större att man undviker att få hål.
Det finns dock vissa produkter man bör se upp med, som definitivt inte är bättre för tänderna bara för att dom är sötade med sötningsmedel, och det gäller främst kolsyrade och sura drycker.
Läsken är den största boven
En utav dom produkter som innehåller olika sötningsmedel istället för socker är lightläsken och en vanlig uppfattning är att den är ofarlig för tänderna just för att den är sockerfri. Det faktum att den inte innehåller socker gör den mer eller mindre kalorifri och många ser den som ett bättre val men vad gäller tänderna så är det snarare tvärtom. Barn och unga konsumerar idag otroligt mycket lightläsk vilket också syns på deras tänder.
Sötningsmedel ger som sagt inga hål i tänderna som socker kan göra men däremot kan man få svåra frätskador. Frätskador på tänderna innebär att emaljen försvinner lager för lager, och just emalj är inget som återskapas eller som går att ersätta. Skadorna blir alltså permanenta och kan ge besvär i olika utsträckning.
Vad är det då som gör att läsk och andra drycker, både med och utan socker, gör att tändernas ytor fräter sönder? Enkelt förklarat beror det på att dom har en hög halt av syra tillsammans med ett lågt pH-värde, vilket ger en reaktion som orsakar skadorna.
Mängden som spelar roll
När det gäller just läsk som är sötad med sötningsmedel är det precis som med socker – det är inte farligt i måttliga mängder. Däremot är det som sagt många barn och unga som dricker läsk flera gånger i veckan vilket är vad som orsakar problemen.
Vill man undvika frätskador och andra problem med sina tänder bör man alltså dra ned på sitt läskdrickande, vare sig den innehåller socker eller sötningsmedel. Skadorna är svåra att åtgärda och man kan få livslånga problem.
Tandläkarna oroas
Undersökningar som gjorts hat visat att 10–40% av svenska barn idag har frätskador i olika omfattning, ofta på grund av lightläsk. Kanske beror det på att sockerfria produkter ofta marknadsförs som nyttigare för att dom inte innehåller socker och massa energi vilket leder till ökad konsumtion.
Även sötningsmedel har dessutom en förmåga att framkalla ett beroende, vilket kan göra det svårt att sluta. Många tandläkare är oroade av utvecklingen och avråder hög konsumtion av just läsk.
Bör man undvika sötningsmedel?
Det finns många kluvna meningar när det kommer till sötningsmedel. Vissa anser att socker i lagom mängd är bättre medan andra föredrar produkter sötade med sötningsmedel. Det kan dock vara med att bära med sig att olika sötningsmedel generellt är bättre för tänderna om man bortser från den stora boven läsk.
Stor konsumtion att lightläsk kommer ge frätskador på tänderna, vilket i sin tur kan orsaka stora besvär. Det hela kan sammanfattas i att sötningsmedel kan vara farligt för tänderna om det intas i form av läsk men annars inte.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk