De negativa hälsoeffekterna av rökning kan summeras i att man blir känsligare för hjärt- och kärlsjukdomar, att risken för cancer - inte enbart i lungorna - ökar markant samt att det allmänna tillståndet i kroppen kraftigt försämras. till detta ska man även räkna estetiska nedsidor i form av gulnande hy, att man får sämre sådan samt att man ofta ser att rökare åldras i förtid. Dessutom så får man ett svagare immunförsvar, något som i sin tur gör att man som rökare blir mer mottaglig för infektioner.
"Tänderna och munhälsan påverkas väldigt negativt av rökning. Vi har dels det faktum som ligger i att en rökare får gula tänder och dålig andedräkt. Dels så finns även en ökad risk för cancer i munhålan och att - redan i tidig ålder - drabbas av tandlossning"
Och så har vi tänderna. Tänderna påverkas oerhört mycket av rökning. Det som först och främst syns är att tänderna blir gula och ser ofräscha ut. Det är dock en lindrig sak om man jämför med andra konsekvenser av rökning som kan komma att drabba tänderna.
Inställningen till rökning har förändrats över tid
Det fanns en tid då cigaretter marknadsfördes som någonting hälsosamt. Då motsatsen bevisades så bytte man inom tobaksindustrin istället fokus och började marknadsföra sina produkter som någonting häftigt. Den coole skådespelaren var inte cool nog om det inte hängde en cigarett i mungipan och visst såg det ganska häftigt ut då en aktris nonchalant lät ett cigarettmunstycke vila mellan tumme och pekfinger?
Det glada -70 och 80-talet präglades av rökning; inget hushåll var komplett om det inte fanns en askkopp stående på vardagsrumsbordet. Tack och lov så förändrades därefter attityden kring rökning - fler och fler insåg att farorna var för stora och att det heller inte var särskilt coolt att röka. Dessutom så förbjöds den aggressiva marknadsföringen.
Nu då? Tyvärr så har rökningen återkommit och det är främst den yngre generation som visat sig särskilt benägna att ta sig ett bloss. Ett bloss som i slutändan kan visa sig bli väldigt förödande. Rökning är beroendeframkallande och det är det som gör det hela farligt. Ett bloss blir sällan just ett enda - det förvandlas till en vana som sker regelbundet under varje dag.
Tandlossning debuterar tidigare hos rökare
Om man ser till en rökare så löper denne en större risk att drabbas av cancer i munhålan än vad en icke-rökare gör. Det är en allvarlig konsekvens. En annan handlar om tandlossning. faktum är nämligen att svår tandlossning har ett klart samband med rökning. Det är nästan så att det drabbar enbart rökare. Risken bedöms som nära dubbelt så stor om man jämför med en rökfri person. Tandlossningen i fråga debuterar även i en betydligt tidigare ålder hos rökare.
Om tandlossning har ägt rum och där personen som drabbats söker sig till en tandläkare då - finns det då några negativa effekter av rökningen? Ja, en rökare bedöms som en sämre kandidat för att få exempelvis tandimplantat inopererade. Detta då käkmuskeln ofta är för svag för att man ska kunna borra fast de titanskruvar där kronorna sedan ska fästas.
Rökning kan leda till sämre läkkött
Skulle det vara möjligt att fästa implantaten så återstår ett annat problem som ligger i att en rökare ofta har sämre läkkött och lättare drar på sig infektioner som en följd av det försvagade immunförsvaret.
För en rökare finns, helt enkelt, inte alls lika många alternativ vid tandlossning som det finns för personer som aldrig rökt.
Det finns således all anledning att ta fram askkoppen och fimpa cigaretten för gott. Den för ingenting gott med sig.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk