Tandlossning är ett av de vanligaste tandproblemen, man kan utan att överdriva säga att det är en folksjukdom. Tandlossning kallas även parodontit och orsakas av en inflammation i tandköttet.
Fakta om parodontit / tandlossning
Bakterier skapar inflammationen som med tiden skapar en fick mellan tand och tandkött när bakterierna växer ned på tandroten. Om man inte besöker en tandläkare och stoppar inflammationen i tid så riskerar man att tändernas fäste angrips. Tandlossning utvecklas normalt långsamt och det kan ta lång tid, ofta åratal, innan tänderna lossnar.
Hur ska man minska risken att drabbas av tandlossning? Börja med att vara uppmärksam på andra problem, som tandsten och tandköttsinflammationer. Eftersom inflammationen inte gör ont så är den svår att upptäcka.
Vikigt med ordentlig rengöring
Vad händer när man drabbas av tandlossning? Om man inte rengör tänderna ordentligt så samlas bakterier vid tandköttets kant. Inflammationen som bildas då gör att tandköttsfickan fördjupas, och ju djupare fickan är desto mer bakterier kan bildas och tränga allt längre ner. Behandlar man inte inflammationen i tid så kan bakterierna växa ned på rostytan och angripa käkbenet. Detta leder till att tandens fäste förstörs varpå tanden tills slut lossnar.
Ju tidigare man upptäcker tecken på tandlossning, desto bättre. Tandlossningen behandlas delvis genom att man får lära sig att ta bort bakteriebeläggningarna dagligen och dels på att din tandläkare eller tandhygienist tar bort bakterier och tandsten.
Antibiotika hjälper inte
Tandlossning är en infektionssjukdom vilket innebär att den inte är behandlingsbar med antibiotika. Munsköljning har heller ingen märkbar betydelse. Det viktigaste när det gäller att behandla tandlossning är din egen insats, och dessutom är det viktigt att regelbundet besöker en tandhygienist.
Fem tips från en tandläkare – så förebygger du tandlossning:
• Borsta tänderna noga, både morgon och kväll.
• Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellansrumsborste varje dag.
• Om du röker, sluta med det.
• Om du är öm i tandköttet, var extra noggrann med rengöringen. Detsamma gäller vid blödande tandkött.
• Gå till tandläkaren regelbundet, ju snabbare problemen upptäcks desto bättre.
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk