Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser | 08-55 39 39 99

Vad är karies?

Att karies har med tänder och tandhälsa att göra vet dom flesta men kanske inte vad det innebär. Vi reder ut frågan här – vad är karies?

Karies är en infektionssjukdom

Karies har som tidigare nämnts med tänder och tandhälsa att göra och det är inte ovanligt att drabbas utav detta. Det händer dom flesta någon gång men vad många inte är medvetna om är att det är en slags infektionssjukdom.

Har du aldrig hört talas om karies kanske du istället hört talas om att man kan få hål i sina tänder – detta är alltså samma sak. Sjukdomen eller tillståndet orsakas av dom bakterier som finns på tandytorna. Precis som i resten av kroppen av många bakterier nödvändiga och problemen uppstår först när det skapas en obalans i munnen. Detta sker främst på grund av socker som intas via mat och dryck. Sockret ”matar” bakterierna och gör att skadliga syror bildas.

Emaljen som skyddar tänderna tar skada och börjar sakta men säkert att luckras upp. Detta i sin tur leder till hål i tänderna – karies. Det som är viktigt att veta här är att den emalj som försvunnit eller försvagats aldrig kan återställas – och ju tunnare emalj man har desto lättare är det att få hål.

Symptom på karies

Karies kommer långsamt och det kan ta tid innan några symptom märks av över huvud taget. När det gått så långt att det känns är det vanligt att ilningar eller ömhet i tänderna uppstår. I vissa fall kan det gå så långt att det rent av smärtar och då är det viktigt att besöka en tandläkare snarast, för att få hjälp att åtgärda problemet.

Det här kan du göra för att förebygga karies

Dom allra flesta drabbas som sagt av karies någon gång i livet men det finns mycket man kan göra själv för att förebygga den risken, oavsett om man drabbats tidigare eller inte. Nedan följer några viktiga punkter på åtgärder för att förebygga karies:

Tandvårdsrutin

Det bästa man kan göra för att förebygga och undvika karies är att ta hand om sina tänder med en bra och daglig tandvårdsrutin. Tänderna ska borstas morgon och kväll – gärna med en eltandborste som kommer åt och tar bort plack bättre. Utöver det bör tandtråd användas dagligen för att göra rent där tandborsten inte kommer åt, alltså mellan tänderna.

Stärk emaljen med fluor

Emalj som frätts bort går inte att ersätta men för den saken skull kan man stärka den som faktiskt finns kvar. Saliven i munnen gör en del av jobbet men det är också klokt att välja en tandkräm med fluor samt komplettera med en bra munskölj.

Fluor stärker tänderna och kan faktiskt hjälpa till att läka kariesskador som inte hunnit bli omfattande. Fluor kan även hjälpa till att motverka bakteriernas syrabildning.

Se över kosten

Läsk, juice och andra drycker med lågt pH-värde är en av dom största orsakerna till att emaljen skadas och fräts bort. Att dom dessutom innehåller mycket socker gör inte saken bättre. Småätande och ett högt intag av socker har också stor påverkan och det kan vara klokt att se över sina kostvanor för att undvika karies.

Undvik mat och dryck som innehåller mycket socker

Låt tänderna vila minst två timmar mellan måltider för att balansen i munnen och på tänderna ska få en chans att återställas. Syrorna som kommer till följd av socker och bakterier är nämligen aktiva i drygt 30 minuter och av den anledningen är det viktigt att låta tänderna vila.

Gå till tandläkaren regelbundet

Även om du är noggrann med att sköta dina tänder är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren. Det är inte ovanligt med plack på ställen där det är svårt att komma åt med tandborsten men en tandläkare har verktyg för att kunna ta bort detta.

Går du till tandläkaren minst en gång om året, men gärna två, kan eventuell kariesbildning upptäckas tidigt och därmed åtgärdas i ett tidigt skede. Tänderna rengörs på ett professionellt sätt och du går hem med rena och fräscha tänder efter besöket.

 

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien



10 Jun 2020