Tandgnissling är inte ovanligt. Så många som en av tio svenskar beräknas lida av detta. Vad händer egentligen när man gnisslar tänder?
Att gnissla tänder – åtgärder och orsaker
Många svenskar lider i onödan. Detta både sett till att det finns behandlingar för att motverka tandgnissling och sett till att man inte vet om att man gnisslar tänderna.
Tandgnissling sker nästan uteslutade nattetid. Det innebär att man kan vara omedveten om att man gör det. Har man ingen partner som störs av detta så kan man också vara ovetandes. Det finns emellertid tydliga indikatorer på att du gnisslar dina tänder. Har du huvudvärk när du vaknar eller om du vaknar upp med väldigt ömma käkar så är det också troligt att du pressar din över- och underkäke mot varandra.
Vilket alltså är den förklaring som ligger bakom tandgnissling: du pressar käkarna mot varandra och tänderna ger ifrån sig det irriterande ljud. Tandgnissling och tandpressning - som är vanligt även under dagtid - kallas för bruxism på tandläkarspråk.
Varför gnisslar jag tänder?
En talande detalj i vår samtid är att fler söker hjälp för tandgnissling idag än vad som förr var fallet. Det finns en tydlig koppling mellan vår livsstil och orsaken till varför man gnisslar tänderna: Stress.
Stress är något som kraftigt ökar risken för att börja gnissla tänderna. Detsamma gäller för att pressa tänderna kraftigt mot varandra. Gör det det under dagarna så finns det väldigt mycket som indikerar att du stressar för mycket och att du behöver varva ner - antingen på jobbet eller i den egna vardagen. Det är en varningssignal från din egen kropp. Tandgnissling och pressande av tänderna mot varandra är en röd lampa som inte ska ignoreras.
Tandgnissling kan emellertid även komma av andra orsaker. En av dessa handlar om det uppenbara. Nämligen att tänderna inte riktigt passar in i varandra och att man har ett bett som därmed skaver. Få föds med ett perfekt bett och för en del så kan tänderna ligga på så obekväma sätt i förhållande till varandra att det leder till tandgnissling.
Det är också den stora anledningen till varför barn drabbas i en högre utsträckning. Barns bett har ännu inte växt klart och nya tänder tränger hela tiden fram. Detta brukar ge med sig i takt med tiden och växa bort av sig självt. Är man som förälder orolig så kan man givetvis besöka en tandläkare för en kontroll av barnets tänder. Det bör man göra om barnet klagar över tandvärk eller ömma käkar. Då kan det vara bra att få detta kontrollerat.
Vad kan man göra för att bli av med tandgnissling?
Tandgnissling och att pressa tänderna mot varandra kan leda till vissa besvär. Man ska veta att kraften som genereras i samband med att käkmusklerna pressas samma motsvarar femtio kilo. Det är klart att den kraften kan skapa skador. Primärt så innebär det huvudvärk, ömma käkar, värk när man tuggar och äter, svårigheter att gapa, ilningar i tänderna och lagningar som går sönder. Det senare måste i så fall korrigeras hos en tandläkare.
Lösningen? Ja, det finns en lösning som används med frekvent än andra för att lindra tandgnissling. Detta i form av en bettskena att bära nattetid. En bettskena tas fram för ditt specifika bett och den kommer inte att påverka din sömn - du känner den knappt. Den kommer heller inte att bota din tandgnissling, men däremot så skyddar den dina tänder.
Det stora botemedlet mot bruxism är att lära sig att stressa ner. Som sagt: det handlar mycket om att man gnisslar tänder för att man är stressad och lever under för mycket press. Där kanske lösningen ligger i att få hjälpmedel som skapar mer lugn och harmoni i vardagen.
Liknande artiklar
Blek inte tänderna på en skönhetssalong
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk