Tandläkare utan gränser är en oberoende och ideell organisation som förlitar sig på volontärarbete, och utför tandvård i utsatta länder där det inte finns allmän tandvård och många människor lever utan kontakt med tandläkare. Organisationen grundades i Sverige 2008 av den unga tandläkaren Nikoo Bazcefidpay och har idag verksamhet i fyra länder; Filippinerna, Nepal, Tanzania och Zimbabwe. Organisationen försöker göra åtminstone två resor per år till de utsatta länderna och verkar då under ett par intensiva veckor med att gratis erbjuda förebyggande tandvård som fissurförseglingar och fluorlackeringar, men man erbjuder även akut tandvård och undervisning i tandhälsa.
”En volontärresa pågår under två veckor och innebär hårt arbete, men så klart också en chans till nya erfarenheter och en känsla av att ha uträttat något viktigt”
Tandläkare utan gränser har några tandläkare fast knutna till sig, som arbetar i samarbetsländerna. Varje år tar man dessutom in volontärer, som kan vara tandläkare, tandskötare eller annan tandvårdspersonal. Studenter inom tandvårdsyrken är också välkomna att ansöka i mån av plats. Som volontär betalar man alla sina omkostnader själv, och bor tillsammans med de andra volontärerna under ganska knappa förhållanden. En volontärresa pågår under två veckor och innebär hårt arbete, men så klart också en chans till nya erfarenheter och en känsla av att ha uträttat något viktigt för människor som lever under svåra förhållanden.
Alla länder har inte lika bra tandvård som Sverige
I Sverige är vi vana vid god tandvård, den började byggas upp samtidigt som det svenska folkhemmet och har varit en integrerad del av svensk välfärd sedan dess. Men in många länder har tandvård inte alls varit en naturlig del av folkhälsan. I vissa länder, som Filippinerna till exempel, går det en tandläkare på tiotusentals personer. Värst är situationen på landsbygden, men även i städerna är tandvård en lyx förunnad de rika. Detta kan naturligtvis inte Tandläkare utan gränser ändra på, men med sina insatser gör man ändå en hel del i de utsatta länderna. Man samarbetar med olika myndigheter och tandläkare, sprider kunskap och informerar, samt erbjuder gratis akut och förebyggande tandvård.
Många vill bli volontärer
Varje år sker antagningar till de olika hjälpinsatserna, och att det är en erfarenhet som många inom tandvården vill ha är tydligt när man ser på det stora antalet sökande varje år. Det är inget problem för Tandläkare utan gränser att locka volontärer, trots att det för dessa kan innebära ganska stora kostnader. Trots det stora intresset vill Tandläkare utan gränser ta det försiktigt med expansion till fler länder i nuläget, utan koncentrerar sig på att få en bra verksamhet och samarbete med myndigheterna i de nu aktuella länderna. I Nepal har man till exempel fått avbryta verksamheten tillfälligt efter svårigheter för personalen att få visum.
Låter det intressant?
Är du utbildad inom tandvård, som till exempel tandläkare, tandsköterska eller tandspecialist och tycker att TLUG:s verksamhet låter intressant, kan du besöka dem på deras hemsida och se vilka hjälpinsatser som förbereds och när du kan ansöka om att följa med som volontär. Ansökningen är också öppen för dig som studerar, men av naturliga skäl föredrar man förstås så erfaren och kvalificerad arbetskraft som möjligt.
Andra artiklar om dina tänder
Tips för den som har tandläkarskräck
Vanligt med sämre munhygien hos ungdomar och äldre
Andra inlägg
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?
- Så håller du tungan fräsch och frisk