Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Vilken utbildning krävs för att bli tandläkare?

Vilken utbildning krävs för att bli tandläkare och hur ser egentligen behovet ut inom yrket?

Är du intresserad av att utbilda dig till tandläkare?

Många drömmer om att bli tandläkare och varför inte? Yrket är spännande och man kan göra stor skillnad dagligen för sina patienter. Det är emellertid ett yrke som ställer höga krav på kunskap och utbildning. Frågan är om du har vad som krävs?

För att bli tandläkare så krävs det först och främst 300 högskolepoäng. Det motsvarar fem års läsning och där studierna håller normal takt. I utbildningen varvas både praktiska kunskaper och teoretiska sådana. Man brukar dela in en utbildning till tandläkare i olika grenar - detta då yrket kräver många kunskaper. Här kan vi nämna farmakologi och medicin, vi kan peka på kurser gällande kemi, molekylärbiologi, mikrobiologi och anatomi. Utöver detta så får man även lära sig om etik, bemötande och kommunikation.

nyutbildad tandläkare

Det senare är en självklarhet: som tandläkare så måste man kunna möta varje patient på ett korrekt sätt. Man kommer som färdig tandläkare även att vara chef över ett eget team där en tandhygienist och en tandsköterska ingår. Därför är ledarskap en viktig del av utbildningen.

Läser man på högskolan så finns det där en egen tandläkarsal där man kan träna rent praktiskt på yrket. Detta varvas allt eftersom in med att man gör praktik på någon annan tandläkarmottagning och väl där även får träna sina kunskaper på riktiga patienter.

Så gör du för att bli tandläkare

Det krävs relativt höga betyg för att komma in på Tandläkarhögskolan och detta då det handlar om en eftertraktad utbildning. Man bör ha mellan 20-22 poäng för att bli antagen - åtminstone sett till vad som krävts de senaste åren. Det innebär att man ska ha A i lejonparten av alla ämnen då man slutat gymnasiet. Det går naturligtvis utmärkt att läsa upp sina betyg och söka senare i livet också.

Hur ser framtiden ut inom tandläkaryrket?

Att arbeta som tandläkare innebär ett stort ansvar där man dels måste kunna ta sina patienter på rätt sätt och dels också kunna delegera arbetsuppgifter till det team man arbetar med. Man har själv ansvar för att ställa rätt diagnoser och ge rätt typ av behandling för dessa.

Framtiden då? Många svenska städer har redan nu en stor brist på tandläkare och framtiden ser ut att bli ännu värre. Många tandläkare närmar sig pensionen och återväxten har inte levt upp till vårt nya befolkningsantal. Detta försöker man lösa genom det enda rätta - att skapa fler utbildningsplatser - och förhoppningsvis så löser det en stor del av den kris som detta faktiskt kan anses som.

Större brist på tandläkare i mindre städer

Tandläkarbrist är emellertid inte något storstadsfenomen. Tvärtom. I Stockholm, Malmö och Göteborg är det nästan ett motsatt scenario där det finns väldigt många tandläkare per capita. Detta har gjort att man kommit med förslag för att locka tandläkare till mindre städer och glesbygd. Förslag som bland annat innebär ett avdrag på studielån eller en lägre skattsedel för den som är beredd att flytta.

Det blir intressant att följa fortsättningen på denna fråga. Klart står emellertid att det definitivt finns jobb för tandläkare - både idag och i framtiden - men att man bör kunna vara mobil och beredd att bo någon annanstans än i våra större städer.


Andra artiklar

Ortodonti - korrektiv behandling

Så ofta bör du byta tandborste

Så påverkar rökning tänderna

Så påverkar snus dina tänder

 

Vi hjälper dig att förbättra din tandhygien



20 Nov 2020